Članci autora Alan Pejković
Društvo | 14/06/2014
Sama upotreba riječi incident za opis aktivističke akcije nas opominje koliko duboko i daleko je Balkan otišao u normalizaciji ratnih zločina. Incident je riječ nabijena negativnom energijom, riječ čiji su sinonimi izgred i nemio događaj. Riječ koja ukazuje na to da neki izgrednik narušava funkcionalnost jednog sistema.
Društvo | 11/06/2014
Jer u jednom momentu, donekle funkcionirajuća društva i hrabri i sposobni pojedinci moraju da se sklone i država mora da preuzme brigu o pogođenim i unesrećenim. U jednom momentu pomoć ce prestati stizati, nivo adrenalina će pasti na normalu i većina ljudi koje je ova poplava poharala će ostati sami sa svojim žuljevitim rukama.
Društvo | 19/06/2013
Kako vidimo, svaki od ovih protesta se može promatrati kao politički Rorschach test. Mediji, i mainstream i alternativni, nude čitav niz interpretacija. Neko će ovdje vidjeti vandale, neko diktatore, neko vječiti napad na Republiku Srpsku, a neko bebe. Tačno je da više puta ponovljena laž postaje istina, ali je također moguće da su se medijski isuviše često ponavljane laži jednostavno izlizale od upotrebe.
Politika | 30/05/2013
Prosječnog građanina Hrvatske presuda bivšim čelnicima "Herceg-Bosne"neće osobito doticati, no ona može imati neugodne političke posljedice i na državu Hrvatsku i na bosanskohercegovačke Hrvate koji bi morali distinktno razgraničiti svoju borbu za bolji položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH od zločina počinjenih devedesetih
Društvo | 23/05/2013
Ne samo da neozbiljno insistiranje na jugoslovenstvu ozbiljno umanjuje odgovornost srpskog nacionalizma za ratove u bivšoj državi na sličan način kako to radi najozbiljnija populistica regije Vedrana Rudan, već zapravo, u svojoj emocionalnoj konfuziji, zamagljuje i mnogo toga što je bilo dobro u doba socijalizma i što se svakako na ozbiljniji način može i mora iskoristiti za promišljanje o današnjem vremenu, piše Alan Pejković