Članci autora Vladan Petković
ARTivizam | 23/11/2017
Novi dokumentarac Mile Turajlić prepliće ličnu i porodičnu istoriju sa političkom pričom Jugoslavije i Srbije
ARTivizam | 18/02/2016
Konačno imamo međunarodno priznat film u kojem režiser iz jedne od država bivše Jugoslavije kaže: "Mi smo ovo uradili i treba da nas bude sram".
ARTivizam | 14/07/2013
Kriterijumi lako padaju kad je selekcija slaba, i iako je “Odumiranje” daleko od remek-dela, ipak se radi o ozbiljnom umetničkom filmu kome, nažalost, ne možemo predvideti dobru sudbinu na jugoslovenskim prostorima, upravo zbog njegovog „tipičnog balkanstva“. Ovaj film nije dovoljno seljački da bi zadovoljio najniže potrebe, a pritom je previše ruralan da bi se svideo urbanoj publici.
ARTivizam | 28/06/2013
Za filmadžije sa prostora bivše Jugoslavije Karlovi Vari su uvek bili plodno tlo za promociju, a ove godine u različitim programima se nalazi sedam filmova iz regiona.
ARTivizam | 26/05/2013
“Jugoslavija, ili kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” je veoma uspeo dokumentarni film koji preispituje odnose između individualnog i kolektivnog sećanja, između prošlosti i sadašnjosti, i koji postavlja suštinska pitanja na koja svako od nas ima svoj odgovor, čime do besmisla dovodi opšteprihvaćena tumačenja i vladajuće ideološke diskurse