ARTivizam
Podrška aktivistima u bioskopu
FAF o okupaciji "Zvezde": Odbrana prava na grad odbrana je života u tom gradu
23/11/2014 | 13:25
Festival autorskog filma izražava svoju punu solidarnost sa okupacijom bioskopa ‘Zvezda’ i poziva sve umetničke radnike i radnice, ali i sve građane i građanke da se pridruže okupaciji i odbrani našeg prava na grad!
Novi repertoar Novog bioskopa "Zvezda"

Savet Festivala autorskog filma izdao je u subotu saopštenje u kojem izražava podršku aktivistima koji su okupirali prostorije bioskopa "Zvezda".

"Smatrajući da lični interes ne može da stoji ispred opšteg i da je pretvaranje javnog dobra u privatno vlasništvo neprihvatljivo; smatrajući da su zatvoreni bioskopi, zapuštene biblioteke, zapečaćeni muzeji deo šire strategije uništavanja javnog dobra; smatrajući da je država odustala od zastupanja opšteg interesa u cilju zaštite interesa privatnog kapitala; smatrajući da su problemi umetničkih radnika i radnica danas tek jedan vid problema svih građana; smatrajući da grad pripada svima, a da je odbrana prava na grad odbrana života u tom gradu; i smatrajući da smo dovoljno odrasli da sami biramo oblike svog života, Festival autorskog filma izražava svoju punu solidarnost sa okupacijom bioskopa ‘Zvezda’ i poziva sve umetničke radnike i radnice, ali i sve građane i građanke da se pridruže okupaciji i odbrani našeg prava na grad!", navedeno je u saopštenju Saveta Festivala autorskog filma.

Prostorije bioskopa “Zvezda” od petka uveče pripadaju građanima. “Pokret za okupaciju bioskopa” ušao je u taj prostor i nakon sedam godina otvorio ga za Beograđane.

Podršku okupaciji su izrazili i reditelji Goran Marković, Dušan Makavejev, a glumica Dara Džokić je, primajući nagradu “Raša Plaović”, naglasila da je "srećna jer je doznala da su mladi ljudi okupirali bioskop ‘Zvezdu’”.

„Posebno mi je važna vest o događaju u bivšem bioskopu ’Zvezda’. Ne rade bioskopi, zatvoreni su muzeji, a grupa mladih kreativaca je kao gradska gerila preuzela prostor za svoj program. Pozorišta se još drže i koristim ovu scenu za apel da podržimo te mlade ljude.”

“Oni na takav način otimaju svoj život", rekla je glumica.

Grupa "Pokret za okupaciju bioskopa", već tri dana čisti prostorije zgrade u kojoj je smeštena “Zvezda”. Veliki deo posla je obavljen, i jednako toliki posao je pred njima samo da se prostor dovede u funkcionalno stanje.

U subotu uveče, na projekciji filma “Tmina” sala bioskopa je bila skoro puna, i publici nije smetalo što sedi u prašnjavim stolicama. Kako sala nema svetlo, jer su instalacije od prokišnjavanja propale, aktivisti su doneli novogodišnje lampice da bi se lakše mogli kretati. Od subote električari pokušavaju da srede zastarele instalacije. U nedelju i ponedeljak organizovano je dubinsko čišćenje sale, kako bi joj se opet vratio delimičan sjaj.

Dok prolazite ka sali, možete da zastanete i pročitate istorijat propasti "Beograd filma" i istraživanje o bioskopima. Vitrine u kojima stoje najave za filmove iz nekog davnog vremena, polako preuzimaju plakati filmova koji se puštaju u Novom bioskopu "Zvezda".

Aktivistima je potrebna podrška, no potrebne su im i mnoge druge stvari - od hrane, sredstava za čišćenje u neograničenim količinama, džogera, krpa, kofa, metli, produžnih kablova, sijalica, grejalica.... Spisak se nalazi u produžetku.

Svaki dan od 16, 18 i 20 sati organizovane su projekcije filmova ,a program i sve što se događa oko bioskopa “Zvezda” možete pratiti na Facebook stranici Pokreta za okupaciju bioskopa.

Komentari[ 0 ]