ARTivizam
Nakon cenzure izložbe Kameradesa
Nezavisna kulturna scena Srbije traži ostavku direktorke i poziva na bojkot KCB
15/03/2016 | 12:52
"Pozivamo sve autore na bojkot KCB-a do smene direktorke, a javnost da izrazi podršku kolektivu Kamerades prisustvom javnom povlačenju ostatka izložbe iz galerije Artget 15. marta u 16 sati", navode iz NKSS
"Nepodobni" plakati za direktorku KCB-a Ivonu Jevtić

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila cenzuru izložbe "Dirty Season - NECENZURISANO" foto kolektiva Kamerades u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda i zahteva od gradskih vlasti smenu direktorke KCB-a Ivone Jevtić.

"Pozivamo sve autore na bojkot KCB-a do smene direktorke, a javnost da izrazi podršku kolektivu Kamerades prisustvom javnom povlačenju ostatka izložbe iz galerije Artget 15. marta u 16 sati.

Odluka KCB-a da sa galerijskog izloga skine deo radova, fotografija predizbornih plakata različitih političkih stranaka, još jedan je u nizu opasnih udara na slobodu izražavanja u toj gradskoj ustanovi kulture. Uklanjanjem nepodobnih fotografija, izložba je izgubila svoj prvobitni smisao, ali je ironičnim obrtom zapravo uspela da demaskira trulo stanje ove gradske institucije koju su političko i nestručno zapošljavanje doveli u ovako sramnu poziciju", navodi se u saopštenju NKSS-a. 

Podsećaju da je cenzura izložbe nastavak loše politike koja je dovela, između ostalog, do kontrolisanja govora zaposlenih u KCB-u, ograničavanja slobode komunikacije na društvenim mrežama i propisivanja dozvoljenih tema, te skidanja slova sa staklene fasade samo zato što su bila na latinici...

"Fotografije oštećenih predizbornih plakata sa likovima nekih od aktuelnih političara skinute su sa galerijskog izloga bez konsultacije sa autorima i kustosom izložbe, što predstavlja težak atak na integritet umetnika i slobodu govora i izražavanja, koje bi KCB, koji se finansira sredstvima svih građana, morao da podržava i brani", saopštio je NKSS te u dodatku naveo da je direktorka KCB-a postavljena na tu funkciju posle uvođenja bijenalnog Oktobarskog salona samo iz partijsko-političkih razloga, mimo bilo kakvih profesionalnih kriterijuma stručnosti i bez iskustva u oblasti kulture.

Na zahtev direktorke KCB-a Ivone Jevtić uklonjen je deo izložbe foto kolektiva Kamerades, na kojem su plakati portreta političara. Izložba je otvorena 10. marta.  

Komentari[ 0 ]