Društvo
Još jedno popuštanje Kaptolu
Hrvatska zapošljava svećenike u bolnicama
19/12/2013 | 21:24
Ovime je SDP-ova je koalicijska Vlada postala prva koja uvodi svećenićki rad u državnim bolnicama koji će biti financiran iz proračuna zdravstva

U hrvatskim će se bolnicama od idućeg tjedna zapošljavati svećenici katoličke crkve i za taj će posao na teret proračuna biti plaćeni više od srednjoškolskih profesora.

Prema Uredbi o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 12. prosinca ove godine, predviđeno je radno mjesto  „duhovnika koji sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja“ s obračunskim koeficijentom  1,571.

S takvim koeficijentom svećenici će primati bruto plaću bez dodataka u iznosu od 9.245,94 kune.  Njoj treba dodati 15 posto na godine staža, plus oko osam posto na javnu službu, a mogući su i dodaci na uvjete rada.  

Ovime je SDP-ova je koalicijska Vlada postala prva koja uvodi svećenićki rad u državnim bolnicama koji će biti financiran iz proračuna zdravstva.

Hrvatska biskupska konferencija i Vlada Republike Hrvatske potpisale su 2005. godine, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, provedbeni Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.

U tom je ugovoru dušobrižništvo vjernika katolika u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi relativno precizno definirano, te se kaže da će svećenici organizirati liturgijska slavlja u bolnicama, davanje sakramenata, savjetovanja u pitanjima vjere i morala, posjete bolesnicima i suradnju u humanizaciji zdravstvene i socijalne skrbi.

Ugovor obavezuje državu da Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za dušebrižništvo uplaćuje 1.000 kuna mjesečno po ustanovi.

Po novoj uredbi, katolički će svećenici biti zaposlenici bolnica, a primat će jednake plaće kao glavne sestre zavoda i klinika i veće plaće od zdravstvenih radnika zaposlenih na otvorenim izvorima zračenja, citostaticima, liječenju AIDS-a, u jedinici intenzivne skrbi u operaciji (instrumentiranje, anesteziologija), na hemodijalizi, u rađaoni, hitnoj službi i traumatologiji.

Također će imati veće plaće od asistenata na fakultetu, lektora, viših stručnih suradnika, ili upravitelja viših stručnih suradnika HAZU-a.

Posebno je zanimljivo što ne postoji obrazloženje niti postupnik koji bi definirao u kojim će to dijagnostičkim i terapijskim postupcima sudjelovati svećenici i kakve su njihove ovlasti u bolničkoj hijerarhiji.

U ljeto 2002. godine Europsko udruženje svećenika u bolničkom sustavu (European Network of Health Care Chaplaincy) objavilo je deklaraciju u kojoj se navodi da svećenici u bolnicama promoviraju i štite vrijednost i dignitet svake osobe, podsjećaju na egzistencijalne i duhovne dimenzije patnje, bolesti i smrti, kao i na moć vjere u procesu izlječenja; da osiguravaju da svakom bolesniku bude pružena duhovna potpora njegove vjere, te da pruže razumijevanje i empatiju i načelno promoviraju prava pacijenata.

Koliko god bili važni u holističkom pristupu procesima liječenja, svećenici se nigdje u svijetu ne smatraju dijagnostičarima i terapeutima.

Predsjednica Samostalnog sindikata zu zdravstvu i socijalnoj skrbi (SSZSSH) Spomenka Avberšek tvrdi da je ministrar zdravlja dr. Rajko Ostojić, koji je predlagatelj novih koeficijenata u zdravstvu, prevario i zaobišao socijalne partnere:

„Ostojićeva je obaveza da o ovakvim stvarima konzultira sindikate, a to nije napravio. Veliki broj važnih koeficijanata nije predložio, ali zato je napravio mjesta za zapošljavanje svećenika, što se čak ni HDZ – kao demokršćanska stranka - nije usudio napraviti. Neka sada izvoli objasniti građanima ove zemlje, ali i Vladi, za koju to dijagnostiku i liječenje su spremni svećenici i što će se to plaćati novcima poreznih obveznika“, kazala je Avberšek.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić kaže da ga ništa ne čudi kada je u pitanju premijer Zoran Milanović, jer su takozvane lijeve vlade uvijek sklonije popuštati crkvi od stranki centra:

„Ja bih prvo rekao da je ovo dobra vijest, jer govori da se ima novaca u proračunu. Drugo, što je ipak točnije, ovo je tipičnan primjer uplitanja nekog nepoznatog, koji odluči bacati naše novce na nešto bez čega možemo, a iz razloga koji su meni potpuno nerazumljivi i neprihvatljivi.  Koliko je meni poznato, duhovništvo u bolnicama postojalo je i u komunističkim vremenima i dobro je funkcioniralo, iako se nije plaćalo iz proračuna, nego su to rješavale župe.  Zašto se to mijenjalo, ne mogu odgovoriti.  Što se nastavnika tiče, kojima je umanjena plaća i naknada za prijevoz za prosinac,  dok će božićnice i jubilarne nagrade dugo ostati slovo na papiru, njih će ovo sigurno ugodno iznenaditi“, kaže Stipić.

Stipić dodaje da se Zoran Milanović ponaša tako kao da jedva čeka otići s funkcije koja ga opterećuje, ali onda ipak povuče neki potez koji govori da bi se ipak htio zadržati na vlasti. 

„Mene ne može iznenaditi, ali je sigurno iznenadio svoje biračko tijelo, koje ne očekuje da se  u ovoj mjeri dodvorava crkvi. To je isto radio i Račan, pa nikako ne mogu shvatiti zašto se ne uče na primjerima iz nedavne prošlosti“, kazao je Stipić.

Komentar ministra zdravlja do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti.

* Slobodna Dalmacija

Komentari[ 1 ]