Društvo
Inicijativa studenata Skandinavistike u Beogradu
Kutak za ljubitelje dalekog Severa
25/09/2013 | 17:38
Časovi konverzacije na švedskom, norveškom i danskom uz čaj ili kafu i filmske projekcije skandinavskih autora – deo su programa Skandinavskog kutka koji je nedavno otvoren za Beograđanke i Beograđane zainteresovane za kulturu Severa.

Skoro četiri decenije otkako je profesor Ljubiša Rajić osnovao Lektorat za skandinavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, grupa entuzijastičnih studenata Skandinavistike oformila je Skandinavski kutak, mesto koje ima za cilj promociju jezika i kulture skandinavskih zemalja.

Kutak je smešten u art galeriji i prodavnici ploča i knjiga “Leila records and books” (Kralja Petra 41), gde se sredom u 17 časova održavaju časovi konvezacije na švedskom, norveškom i danskom, kaže za Kontru Milica Nikolić, jedna od osnivača ovog projekta.

"Cilj časova konverzacije da opušteno ćaskamo na određenu temu na jednom od ova tri skandinavska jezika uz kafu/čaj u prijatnoj atmosferi i bez straha da ćemo napraviti neku grešku ili iskoristiti pogrešnu reč. Moderatorke za norveški jezik su Ana Morokvašić i Sofija Vuković, za danski jezik moderator je Dejan Antić, dok sam za švedski jezik zadužena ja", objašnjava Nikolićeva koja je diplomirala na Katedri za skandinavistiku.

Osim vežbe konverzacije, u Kutku se sredom od 19 časova održavaju projekcije filmova skandinavskih autora.

Milica Nikolić ističe da odavno postoji ideja da se u Beogradu otvori prostora za promociju skandinavske kulture, ali da ona do sada nije bila sprovedena u delo.

"U ovom trenutku nemamo nikakvu institucionalnu podršku, već isključivo sve radimo volonterski, ali se iskreno nadamo da će se to uskoro promeniti i da nećemo morati da brinemo da li će projekat opstati", ističe Nikolićeva.

Uprkos izostanku podrške institucija, ona otkriva da Skandinavski kutak priprema još dva mala projekta:

"Prvi je 'Skandinavski čitalački klub' u kojem će biti predstavljena prevedena dela skandinavske književnosti i 'Lični putopisi', gde bismo dali prostor svim ljudima koji su posetili Skandinaviju da podele svoja lična iskustva sa ljudima koji su iz bilo kog razloga zainteresovani za priče sa Severa", kaže naša sagovornica.

Za sve bliže informacije o časovima konvezacije zainteresovani mogu da se informišu posredstvom Facebook stranice ili preko maila skandinavski.kutak@gmail.com.

Komentari[ 0 ]