Društvo
Apel javnosti
NDNV: Cenzura i pritisci na novinare u "Dnevniku"
24/04/2013 | 13:46
NDNV obaveštava javnost o najnovijim zbivanjima koja su dodatno opteretila funkcionisanje "Dnevnika", jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, koji ima tradiciju izlaženja dužu od 70 godina, od vremena kada je, tokom Drugog svetskog rata, počeo izlaziti kao "Slobodna Vojvodina", temeljeći se na tradicijama antifašizma.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputilo je javno saopštenje zbog poslednjih dešavanja u novosadskom dnevnom listu "Dnevnik". Saopštenje objavljujemo  u celosti:   
 
NDNV obaveštava javnost o najnovijim zbivanjima koja su dodatno opteretila funkcionisanje "Dnevnika", jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, koji ima tradiciju izlaženja dužu od 70 godina, od vremena kada je, tokom Drugog  svetskog rata, počeo izlaziti kao "Slobodna Vojvodina", temeljeći se na tradicijama antifašizma.
 
U više navrata pozivali smo nadležne institucije da istraže i javnosti saopšte ko je zapravo većinski vlasnik "Dnevnika", nakon što je nemački medijski koncern WAZ izašao iz vlasništva, krajem 2011. godine. Do dana današnjeg na to pitanje nismo dobili odgovor. Umesto odgovora, "Dnevnik" je preko noći promenio uređivačku politiku, a novi vršilac dužnosti glavnog urednika imenovan je pod nejasnim okolnostima.
 
U poslednje dve sedmice, pojedini novinari i stalni saradnici "Dnevnika" trpe pritiske i cenzuru. U izdanju od 14. aprila 2013. godine cenzurisane su redovne kolumne stalnih saradnika lista, Teofila Pančića i Đorđa Randelja, koji su negativno pisali o mitingu koji je organizovan protiv pokrajinskih vlasti. Prethodnog dana, novinari koji su izveštavali sa mitinga bili su potpisivani pod tekstove koje nisu napisali, ili nisu želeli da ih autorizuju zbog grubog kršenja profesionalnih i moralnih principa koje je nametalo novo uredništvo lista. Posledica toga jeste činjenica da se "Dnevnik" svrstao na jednu stranu i uključio se u političku kampanju, pritom ne prezajući ni od opasnih, populističkih poruka, koje ne samo da nemaju veze sa novinarstvom, već unose nemir i podele među građane Vojvodine.
 
Veliki broj novinara ne slaže se sa ovakvom uređivačkom i upravljačkom politikom u listu. U „Dnevniku“ vlada veliki strah, jer se zaposleni plaše da će ostati bez posla i minimalne egzistencije. Posledica svega ovoga je pad tiraža i nastavak gomilanja dugovanja.
 
Primer "Dnevnika", nažalost, još je jedan u nizu primera koji pokazuje novinarstvo u Srbiji nije slobodno, već uređivačka politika zavisi isključivo od nosilaca političke moći.
Komentari[ 0 ]