Društvo
Hrvatsko novinarsko društvo
Nataša Škaričić novinarka godine
03/05/2013 | 13:28
Nagrada "Novinar godine" za 2012. dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva.

Nagrada "Novinar godine" za 2012. dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva. 

U obrazloženju nominacije se navodi: "Nataša Škaričić je kao novinarka Slobodne Dalmacije otkrivanjem afere Farmal ponovo dokazala vrhunsku profesionalnost kao novinar istraživač. O razmjerima njene stručnosti govori i činjenica da je DORH u istrazi koristio podatke koje je ona otkrila tijekom svoga istraživačkog rada. Afera je odjeknula u svim zemljama bivše Jugoslavije, ukazujući po prvi put u javnosti na to kako točno izgleda korupcijska veza između farmaceutske industrije i liječnika, koji su njezini razmjeri i kakve su posljedice. Škaričić je jasno opisala i dokazala da je ovaj vid korupcije u zdravstvu sastavni dio sustava na kojemu se razvija farmaceutski biznis, a s druge stane sastavni dio sustava hrvatskog zdravstva koji ništa ne čini da se ta sprega prekine. Do afere Farmal takve smo podatke samo naslućivali. Afera ima pravosudni epilog bez presedana zahvaljujući činjenici da je oko 500 liječnika (i cijela jedna farmaceutska tvrtka - Farmal) uhvaćeno u primanju mita za protuuslugu propisivanja lijekova iz Farmalovog pogona. Brojne kaznene prijave su podnesene, a istrage još uvijek traju. Svakako treba istaknuti da nijedna zdravstvena administracija do sada samoinicijativno nije rasvijetlila problem korupcije, te da je novinarka Škaričić svojim radom možda pridonijela da ga se u političkom vrhu počne prepoznavati i priznavati. Svojim javnim nastupima pomogla je rasvijetliti korupciju u zdravstvu i izvan granica Hrvatske. Nataša Škaričić je u 2012. godini objavljivala i mnoge druge članke koji su potresli hrvatsku javnost i nadležne institucije, među kojima vrijedi istaknuti otkriće velikog broja osoba koje su oboljele od Guillain-Barreovog sindroma nakon cjepiva protiv gripe. Temeljem dokumentacije koju je dobila od Nataše Škaričić Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode pokrenula je prvu istragu većeg broja nuspojava na neki lijek. Nakon objavljenih rezultata istrage, kao gostujuća scenaristica HTV-ove emisije 8. kat, izradila je emisiju posvećenu toj temi kroz koju je hrvatska javnost prvi put upoznata sa svim aspektima programa cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj."

Uz nju, za nagradu su bili nominovani i novinar Novog lista Ladislav Tomičić i Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Novinarke Ana Benačić i Jelena Šimac dobile su nagradu Hrvatskog novinarskog društva 'Marija Jurić Zagorka' za internetsko novinarstvo za 2012. godinu, za seriju intervjua na news portalu Danas.hr. 

Nagradu 'Marija Jurić Zagorka' za pisano novinarstvo dobio je Danko Radaljac, za seriju tekstova o aferi "Olivergate" objavljenu u Novom listu. Nagradu 'Marija Jurić Zagorka' za radijsko novinarstvo dobila je Ivana Radaljac Krušlin, za serijal dokumentarnih reportaža "Žena, kurva, kraljica", "Dom na kraju svijeta", "Svijet za šut" i "Dema, devla", emitiranih na Radio Sljemenu. 

Dobitnica u kategoriji televizijskog novinarstva je Anka Bilić Keserović za "I ružičasto je crno", HTV. Sergej Županić dobio je istoimenu nagradu za istraživačko novinarstvo, za istraživanja o kadroviranju, uvozu azbesta, zagađivanju Save, malverzacijama i utaji u biznisu s vodom, objavljenima u Forumu. 

Dobitnik nagrade 'Nikša Antonini' za novinsku fotografiju je Srećko Niketić, dok je nagradu za snimateljski prilog na televiziji 'Žarko Kaić' dobio Igor Tukša.

Komentari[ 0 ]