Društvo
ARKzin i Buden u Novom Sadu:
Nema povlačenja pred desnicom
25/11/2013 | 20:31
Piše: Beta
Jedan od učesnika tribine, uz Dejana Kršića, dizajnera i urednika ARKzina, Vesnu Janković, glavnu urednicu, te Tomislava Medaka iz Multimedijalnog instituta mi2, bio je i filozof Boris Buden.

U prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u ponedeljak je održana tribina „Arkzin u Novom Sadu“, koja je bila posvećena „jednokratnom povratku“ antiratnog magazina „Arkzin“, koji je izlazio u Zagrebu, devedesetih godina prošlog veka.

Jedan od učesnika tribine, uz Dejana Kršića, dizajnera i urednika ARKzina, Vesnu Janković, glavnu urednicu, te Tomislava Medaka iz Multimedijalnog instituta mi2, bio je i filozof Boris Buden.

Buden je izjavio, povodom proustaških incidenata na hrvatskim fudbalskim terenima, da „fašizam nije ništa novo, niti je samo hrvatski“.

„Fašizam nije ništa novo, niti je samo hrvatsko. Riječ je samo o tome da je on sada vidljiviji i da ide celim frontom. Situacija se zaoštrila, ne samo u Hrvatskoj nego općenito“, rekao je Buden za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je to samo najvidljivije i najoštrije, a reč je generalno o ofanzivi nove desnice, koja u Hrvatskoj izaziva situaciju koja podseća na devedesete godine prošlog veka.

„Ali, jedna je stvar jako dobra: Hrvatska je pukla, Hrvatska se raspala i u Hrvatskoj je došlo do jednog generalnog konflikta, to je otvorena rana koja se više ne da zaliječiti i to je ono što je najpozitivnije. A tako treba i u Srbiji. Ne treba liječiti otvorenu ranu, već treba ići u otvoreni sukob sa tim snagama“, ocenio je Buden.

Dodao je da ne samo da su se devedesete godine vratile, nego su danas i puno opasnije. „Devedesete su imale neku perspektivu izlaska, nekakvo svijetlo je, barem u glavama, bilo na kraju tog tunela. Međutim, sada nema svijetla na kraju tunela“, ocenio je Buden.

Prema njegovim rečima, i desnica, i hrvatska levica, i sve parlamentarne stranke imaju jednu te istu politiku kada je reč o neoliberalnoj transformaciji društva.

„One se svađaju oko ćirilice i oko definicije braka, a istovremeno su u Hrvatskoj prošle sedmice povećali satnicu za radnike na 60 sati nedeljno, poslodavci imaju pravo da otpuštaju trudnice. Niko se zbog toga nije uzbuđivao, a pogotovo to što se naziva ljevicom a što u stvari podržava te neoliberalne promjene“, kazao je Buden.

Buden (1958) je filozofiju završio u Zagrebu, a živi i radi u Berlinu.

U Novom Sadu je održana i izložba „Šta je Arkzin“ (Was ist Arkzin).

Tribinu i izložbu organizovali su novosadski Centar za nove medije kuda.org i Multimedijalni institut iz Zagreba, u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i uz podršku Zavoda za kulturu Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Fondacije za otvoreno društvo, Evropske kulturne fondacije i Galerije SULUV.

Komentari[ 0 ]