Društvo
Osuda prijetnji
PEN i HDP: Progon Lucića je kapitulacija zdravog razuma
23/04/2013 | 20:47
Hrvatsko drušštvo pisaca i Hrvatski PEN centar ošštro osuđuju progon pisca i novinara, Predraga Lucića.

Hrvatsko drušštvo pisaca i Hrvatski PEN centar ošštro osuđuju progon pisca i novinara, Predraga Lucića. Svakom tko nema lošše prikrivene namjere da potiče na zločin, trebalo bi biti jasno da je u njegovoj pjesmi "“Ići mići Ahmići”", riječ o satiri koja je usmjerena na odnos prema zločinu, a ne na žžrtve zločina, kao što mu se pokuššava podmetnuti. To je uostalom nedvosmisleno artikulirao i sam Lucić, odnedavno žžrtva rijetko viđenog privatno-javnog regionalnog linča, navodi se u priopćenju PEN-a i HDP-a koje potpisuju predsjednici tih organizacija Nikica Petković i Nadežda Čačinović. Pismo prenosimo u cijelosti. 

Satirička ošštrica Predraga Lucića produktivno je usmjerena prema počiniteljima i negatorima zločina, bez obzira na to kojem narodu pripadali. Nakana kritike i satire, ma koliko bolan njihov sadržaj bio, u ovom slučaju je suočiti se sa zločinom, osuditi ga, simbolički se poistovjetiti sa nevinim žžrtvama i tako otvoriti prostor pomirbe —prostor toliko nužžan ukoliko žželimo biti ne samo građani i držžavljani zemalja u kojima, jedni uz druge žživimo, nego i sudionici regije čiji su sadržžaji istovremeno jedinstveni i posebni, ali i slični i isprepleteni u mrežži uzajamnosti.

Slijed apela na temelje ljudskosti i ukazivanje na pogubnost odsustva ljudskosti u satiričnoj pjesmi niz je ne samo osuda zločina nego i ispovijest pojedinca nemoćnog pred užasima koje, da bi sačuvao ljudskost, odbija preššutjeti i nijemo prihvatiti. Svima kojima nije cilj započeti novi zločin jasno je da se u Lucićevim «Ahmićima» radi o knjižževnom postupku koji s velikom dozom sućuti i poistovjećenja sa žžrtvom imenuje i osuđuje ono ššto se, na veliku žžalost svih nas, uporno prikriva.

Svaki poziv na progon Predraga Lucića – osim ššto je, sučeljen sa zdravim razumom, razumu objavio kapitulaciju,– zlonamjeran je i hušškački čin ispod svake civilizacijske razine i zaslužžuje svaku osudu.

Hrvatsko drušštvo pisaca i Hrvatski PEN centar bezrezervno podržžavaju Predraga Lucića u njegovim ustrajnim i hrabrim, intelektualno pošštenim nastojanjima da regiju u kojoj žživimo učini boljim i humanijim mjestom i za žživot i za slobodno pisanje, pa i o najbolnijim temama, zaključuje se u priopćenju PEN-a i HDP-a.

Komentari[ 0 ]