Društvo
Podrška kolegama u štrajku
Pokret "Spasimo nauku": Ponižavajući odnos države prema prosveti
25/12/2014 | 18:06
Od štrajka prosvetnih radnika imidžu srpske prosvete neuporedivo više štete donosi ponižavajući odnos države prema prosveti i prosvetnim radnicima, neadekvatno vrednovanje stručnosti i rada prosvetnih radnika, kao i poruka koja se na ovaj način šalje deci da se znanje i obrazovanje ne isplate

Vlada Srbije odbila je predlog prosvetara da im se daje pomoć od 4.500 dinara mesečno, rekao je ministar Srđan Verbić i pozvao prosvetare da prekinu štrajk.

"Predlog sindikata Vlada mora da odbije jer nema sredstava, ali će ih biti ako budemo vredno radili", rekao je Verbić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a prenosi B92.

Nakon više od mesec dana štrajka, u okviru kojeg su časovi skraćeni na 30 minuta, četiri reprezentativna sindikata predložila su Vladi Srbije da im bude isplaćena mesečna pomoć do 4.500 dinara, što bi, kako su naveli, dovelo do prekida štrajka. Vlada je to odbila u četvrtak na sednici, a paralelno s tim, nastavlja da na razne načine preti i vrši pritisak na prosvetne radnike da prekinu štrajk. 

Tim povodom oglasio se pokret "Spasimo nauku" koji je podsetio da aktuelna dešavanja, vezana za štrajk prosvetnih radnika, daju širu sliku o stanju u delatnostima koje ne donose direktni profit, a u koje pored prosvete spada i nauka.

Pismo Ministarstva školama

"Osuđujemo pritiske i pretnje predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja upućene prosvetnim radnicima u štrajku. Ministar Verbić je pomenuo da štrajk prosvetnih radnika šteti imidžu prosvete. Međutim, mi smatramo da od štrajka prosvetnih radnika imidžu srpske prosvete neuporedivo više štete donosi ponižavajući odnos države prema prosveti i prosvetnim radnicima, neadekvatno vrednovanje stručnosti i rada prosvetnih radnika, kao i poruka koja se na ovaj način šalje deci da se znanje i obrazovanje ne isplate. Loša slika o srpskoj prosveti kreira se i time što o sudbini ove države na raznim nivoima vlasti odlučuju lica sa sumnjivim diplomama. Krajnje je licemerno prozivati prosvetne radnike za kršenje zakona o štrajku jednodnevnom obustavom nastave, a istovremeno mesecima sa zapanjujućom doslednošču ignorisati pojavu nezakonito stečenih diploma", naveli su u saopštenju.

Pokret „Spasimo nauku“ podržao je napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj "jer je to osnovni preduslov kvalitetnijeg obrazovanja."

"Smatramo neophodnim da se u što kraćem vremenu usvoji zakon o platnim razredima, te da prosvetni radnici više ne budu najslabije plaćeni zaposleni u javnom sektoru. Ova profesija zaslužuje da joj se vrati minimum dostojanstva", poručili su iz pokreta "Spasimo nauku" samo nekoliko sati pre nego što će aktuelni ministar prosvete Srbije dodatno poniziti tu struku.

Komentari[ 0 ]