Društvo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Predsednik NDNV odbio učešće na konferenciji o medijima zbog Vučića
21/11/2016 | 14:50
U otvorenom pismu koje je uputio javnosti, Sejdinović je naveo da to čini jer je najavljeno da će konferenciju otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je „provereni neprijatelj medijskih sloboda“, a skup koji on otvara nazvao je nerelavtnim i šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu koju organizuje SEEMO - Southeast Europe media organisation.

U otvorenom pismu koje je uputio javnosti, Sejdinović je naveo da to čini jer je najavljeno da će konferenciju otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je „provereni neprijatelj medijskih sloboda“, a skup koji on otvara nazvao je nerelevantnim i šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje.

"Podsećam da Vučićeva Vlada vrši užasan, konstantan pritisak na medijske slobode, te da su zbog toga mnoge naše kolege sprečene da profesionalno obavljaju svoj posao, a da su neki od njih doživeli i razne vrste poniženja, pa i torture. Mnogi novinari u Srbiji ostaju bez posla, i to samo zbog toga što su posvećeni novinarstvu i medijskim slobodama. Podsećam takođe da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u zločinačkoj Miloševićevoj vlasti i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski zakon o informisanju koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote. Za vreme njegovog ministrovanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

O veoma lošem stanju medijskih sloboda u Srbiji možete da se uputite ne samo iz brojnih istraživanja već i iz Izveštaja Evropske komisje o napretku Srbije za 2016. godinu", naveo je Sejdinović u pismu.

Nedimu Sejdinoviću je nekoliko puta prećeno i meta je govora mržnje u prorežimskim medijima. Do sada ni jedna pretnja nije rešena.

Komentari[ 0 ]