Društvo
Odluka Državnog odvjetništva
Šimunić kažnjen s tri tisuće eura zbog ustaškog pozdrava
21/11/2013 | 19:25
Josip Šimunić kažnjen je sa 25 tisuća kuna zbog skandiranja "Za dom - spremni" nakon utakmice Hrvatske i Islanda na Maksimiru u utorak.

Josip Šimunić kažnjen je sa 25 tisuća kuna zbog skandiranja "Za dom - spremni" nakon utakmice Hrvatske i Islanda na Maksimiru u utorak.

Državno odvjetništvo Šimuniću je izdalo prekršajni nalog na maksimalnih 25 tisuća kuna jer je "raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja".

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo hrvatskom državljaninu (1978.) prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. (21. 11. 2013.)

Prekršajnim nalogom mu se stavlja na teret da je oko 22,15 sati 19. studenog 2013., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda; a u vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te iako svjestan da uzvik "Za dom", uz odzdrav okupljenih "Spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo se gledateljima te uzviknuo "Za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "Spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta. Okrivljenik im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Ovo državno odvjetništvo, temeljem članka 39.a stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima okrivljeniku izriče maksimalnu novčanu kaznu", stoji priopćenju DORH-a.

Komentari[ 0 ]