Društvo
Glas protiv zločina
Sjećanje na žrtve u Ahmićima u centru Zagreba
10/06/2014 | 19:48
"Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava", kaže Jakovčić, a prenosi portal Index.hr.
Photo: h-alter.org

Pred Zagrebačkom katedralom na Kaptolu u utorak je održano "Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići", gdje je 19. travnja 1993. godine stradalo 116 osoba, među kojima 31 žena i 11 djece.

Prosvjed je organiziran zbog načina na koji je dočekan Dario Kordić, osuđen za ratne zločine u BiH, između ostalog i za zločin u Ahmićima. Kordića je na aerodromu Pleso u Zagrebu prije nekoliko dana, nakon izdržavanja kazne, dočekalo nekoliko stotina ljudi kao heroja, ali i dvoje aktivista koji su držali transparent sa brojem ubijenih žrtava u Ahmićima, te je jedan od njih uzviknuo “Ubojico”, zbog čega ga je nekoliko desetina Kordićevih pristalica napalo.

Biskup Pozaić je kasnije u Katedrali držao misu za čovjeka kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju kaznio kao krivca za masakr u Ahmićima.

Prosvjed su organizirali Kuća ljudskih prava i Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112. Građani su stajali mirno i u rukama držali imena žrtava iz Ahmića.

"Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Mi smo htjeli pokazati da ima hrvatskih srca koje suosjećaju sa žrtvama Ahmića", kazala je za Hrvatsku uživo HTV-a Sanja Sarnavka i dodala "Dok papa okuplja šefove Palestine i Izraela, mi ovdje pokazujemo da slavimo nekoga samo zato što je Hrvat, a zaboravljamo žrtve samo zato jer su muslimanske vjeroispovijesti."

Eugen Jakovčić, organizator prosvjeda, napominje da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen i izdržao je dvije trećine kazne.

"Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava", kaže Jakovčić, a prenosi portal Index.hr.

Paralelno sa ovim prosvjedom, skupila se i manja grupa Kordićevih pristalica koja je malo dalje pjevala crkvene pjesme.

Počinitelji zločina u Ahmićima bili su pripadnici HVO-a. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili i ubijali ili tjerali mještane. Najmlađa žrtva u Ahmićima je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Komentari[ 0 ]