Društvo
Alarmantni podaci
Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji 51,2 odsto
15/03/2013 | 13:17
Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović.

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao, izjavio je u četvrtak državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović

Martinović je na konferenciji "Mladi i planiranje karijere" rekao da u Srbiji oko 207.000 mladih od 15 do 30 godina nema posao, od čega je više od 20 odsto nekvalifikovano, a oko 58 odsto ima srednje obrazovanje, dok je 63,3 odsto bez radnog iskustva.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti mladih se u poslednje četiri godine povećala za 16 odsto.

"Uzoroci su neusklađeno obrazovanje sa potrebama tržišta rada, visok procenat mladih bez kvalifikacije, nedovoljno radnih mesta i velika zastupljenost rada na crno", ocenio je Martinović.

On je rekao da je cilj da se u 2013. godini podstakne zapošljavanje mladih kroz aktivne mere zapošljavanja i pakete podrške mladima.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji na kraju oktobra bila je 22,4 odsto, a kako je naveo Martinović, ta anketa o radnoj snazi pokazala je da je trend rasta nezaposlenosti zaustavljen i smanjen za oko tri odsto i sada se čekaju rezultati nove ankete u aprilu.

"Uspeh bi bio da stopa rasta nezaposlnosti bude zaustavljena, a da u drugoj polovini godine bude i smanjena", rekao je Martinović i dodao da će od velikog značaja biti i dolazak najavljenih stranih investicija i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Miljković kaže da se na evidenciji NSZ nalazi 778.000 nezaposlenih i da na posao najviše čekaju oni iz vaspitno obrazovne struke, rudarstva i poljoprivrede i to preko tri godine.

"Posao najbrže nalaze farmaceuti, elektrotehničari, informatičari i lekari", rekao je Miljković, a prenosi agencija Beta. 

Komentari[ 0 ]