Društvo
Kad zakažu agencije za zapošljavanje
Švedski sindikat samostalno osposobljava radnike za rad
28/08/2013 | 18:56
Dok agenciju za zapošljavanje u Švedskoj poslednjih meseci potresaju skandali i sve glasnije primedbe na efikasnost ovog tela, švedski sindikalisti odlučili su da ne budu pasivni te su samoinicijativno pokrenuli akciju edukacije svojih nezaposlenih članova.
Photo: www.thelocal.se

Sindikat metaloprerađivača Švedske IF Metall pokrenuo je svoju platformu za sticanje radnog iskustva, pošto, kako kažu u ovom udruženju radnika, nadležna agencija nije koristila namenska sredstva za edukaciju ljudi koji traže posao, uprkos visokoj potražnji za zanimanja poput zavarivača ili mašinista.

"Naši programi ne traju dugo. Potrebno nam je šest meseci za edukaciju zavarivača koji je nakon toga osposobljen za rad", kaže za portal The Local Andeš Fredrikson, portparol sindikata IF Metall.

"Znamo da postoji potražanja pošto na radnim mestima vidimo da upravnici ne mogu da dođu do sposobne radne snage", dodaje on.

Kako je saopšteno u utorak, 340.000 članova ovog sindikata dobiće pomoć u pronalaženju posla. Ovo je ujedno veliki šamar agenciji za zapošljavanje, doduše samo jedan u nizu za poslednjih nekoliko meseci. Kanal TV4 objavio je u junu da je svega 14 odsto radnika zaposleno u malim preduzećima uz pomoć agencije. Prošlog vikenda Vlada je prekinula saradnju sa agencijom za zapošljavanje CEO, nakon što je odbor javno izrazio nezadovoljstvo njenim vođstvom.

Novinska agencija TT javila je u ponedeljak da predsedavajuća odbora agencije upravlja kompanijom za edukaciju koja je nedavno morala da se odrekne državnih sredstava, nakon što je preuveličala broj studenata u kursevima za naprednu edukaciju.

"Naši članovi misle da je agencija spora. Nije u redu da morate da čekate na pomoć u otkaznom roku ili čak nakon toga, kada već ima posla", ističe Fredrikson.

IF Metall takođe kritikuje agenciju zato što nije u punom potencijalu koristila budžet.

"Svake godine vraćaju novac državi, umesto da obezbede dugogodišnjim nezaposlenim radnicima da stupe u edukacijske programe i da na taj način nađu posao", naglašava portparol IF Metalla.

Među članovima sindikata njih oko 10 odsto su trenutno bez posla, a stopa znatno varira od područja do područja Švedske, piše The Local.

Komentari[ 0 ]