Društvo
Reakcija YUCOM-a i NDNV-a na lažnu vest državne agencije
Tanjug izvrtanjem činjenica pokušava da ulepšava lošu stvarnost
15/03/2018 | 17:33
YUCOM i NDNV smatraju da je upravo Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom samo “potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period”.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), kao učesnici u istraživanju “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE” saopštili su danas da vest koja je objavljena na servisu Novinske agencije Tanjug predstavlja iskrivljenu i nepotpunu sliku podataka koji su proizašli iz tog istraživanja.

U saopštenju se navodi da je predstavljanje Indeksa klijentelizma u medijima za 2016. godinu u Briselu održano 7. marta 2018. godine, a da je vest sa pomenutog događaja Tanjug plasirao sa čak nedelju dana zakašnjenja.

“Ova činjenica podstiče na sumnju da se radi o potrebi za naknadnom interpretacijom i izvrtanjem činjenica koje ne odgovaraju stvarnosti, o čemu govori dalji sadržaj vesti. Naime, Tanjug je objavio vest pod naslovom ‘Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji’, kojom se stiče pogrešna predstava da pomenuti Index govori o pozitivnoj medijskoj slici i o izvesnom progresu, iako su podaci dobijeni istraživanjem i ponderisani Index sasvim suprotni”, ukazuju YUCOM i NDNV.

Dodaju i da stvarni pokazatelji merenja Indeksa zapravo pokazuju da Srbija stagnira u jako negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, iako je on statistički prikazan kao minimalni napredak.

“Indeks za 2014. je iznosio -0,31, za 2015. -0,52, i 2016. -0,50. Merenje je za 2016. godinu pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine i nespremnost države Srbije da primeni u praksi ono što je tada deklarativno donela kao standarde, kao i predstavljanje statističkih podatka kao napredak, bez daljeg obrazloženja podataka i mogućnosti upoređivanja. Ovo stvara utisak tendeciozne proizvodnje slike koja ne odgovara stvarnosti i činjenicama”, napominje se u saopštenju.

YUCOM i NDNV ocenjuju da tekst koji je Tanjug objavio takođe pokazuje “nameru da se pogrešno interpretirani podaci iskoriste za ulepšavanje stvarnosti, koja je u medijskoj sferi danas veoma loša”.

“U Briselu tog dana nije pohvaljen rad na Medijskoj srategiji, kako se ističe u tekstu, već je sasvim suprotno navedeno da su iz procesa izašla sva relevantna udruženja i stručnjaci, te se ona sada donosi u potpunom mraku i bez prisustva javnosti. Posebno nije hvaljen program Radio televizije Vojvodine, koja je prema prezentovanim istraživanjima, jedna od medijskih kuća koja je pod najvećim uticajem i upotrebom vladajuće politike”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je merenje Indeksa za Srbiju zabeležilo i netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, potpuno neregulisanu oblast državnog oglašavanja i usmeravanje državne pomoći određenim lokalnim samoupravama, kojim se “finansiraju podobni mediji” i posebnu kritiku uputio netransparetnoj klijentelističkoj praksi vezanoj za Registar medija, koji postoji, ali čija je dostupnost podataka upitna.

Podseća se da je tokom merenja Indeksa konsultovana i medijska zajednica i ekspert iz Srbije, koji su posebno ukazali na konstantan pad, pre svega u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara, koji svakodnevno trpe verbalne i fizičke napade, kao i ugrožavanje bezbednosti i pretnje smrću.

YUCOM i NDNV smatraju da je upravo Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom samo “potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period”.

“Ono što predstavlja donekle paradoksalnu činjenicu jeste to da upravo način izveštavanja o negativnoj klijentelističkoj praksi i jako lošem stanju u medijima, povratno potvrđuje rezultate istraživanja u svakodnevnoj praksi”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari[ 0 ]