Društvo
Pokret "Spasimo nauku"
Vlast ignoriše problem opstanka nauke u Srbiji
23/08/2013 | 17:43
Dok traju stranačke kalkulacije ko će biti novi ministar prosvete i nauke, naučnicima ponovo kasne isplate mesečnih zarada!
Sa protesta pokreta "Spasimo nauku"

Pokret "Spasimo nauku" ponovo s eobratio javnosti saopštenjem u kojem podsećaju da vladajuća koalicija u Srbiji konstantno ignoriše problem opstanka nauke. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

*******************************************

Dok traju stranačke kalkulacije ko će biti novi ministar prosvete i nauke, naučnicima ponovo kasne isplate mesečnih zarada!

Znajući da živimo u državi u kojoj su gotovo sve rukovodeće pozicije u državi deo »partijskog kolača«, a ne mesta na kojima bi trebalo da se nalaze sposobni i uspešni stručnjaci, sa zebnjom očekujemo imenovanje novog ministra, državnih sekretara i ostalih funkcionera ministarstva prosvete i nauke.

Činimo sve što je u našoj moći i pozivamo stručnu i najširu javnost da nas podrži u zahtevima da na čelo resora nauke ne dođu novi »partijski vojnici« koji će voditi računa samo o svojoj stranci, ličnom interesu i biti podobni isključivo po "političkoj liniji".

Zahtevamo od premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da budući ministar, državni sekretar za nauku i ostali funkcioneri ministarstva prosvete i nauke budu kompetentne osobe koje će unapred predstaviti svoj program i ciljeve, na osnovu čega ćemo moći da merimo uspešnost njihovog rada.

Takođe, od budućeg ministra očekujemo ispunjenje preostalih zahteva našeg protesta koji neće biti prekinut sve dok ne budemo sigurni da je nauci u Srbiji zagarantovan opstanak i stabilan razvoj.

Ukoliko se nastavi praksa demagoških priča i izgovora za nečinjenje, umesto rada i konretnih rezultata, biće to samo podsticaj da još žešće i masovnije nastavimo započeto. Promenićemo i budućeg ministra, kao što smo i prethodnog, sve dok vlast ne nauči osnovnu lekciju: bez podrške struke i naučnih radnika, zasnovanoj na merljivim rezultatima, nijedan ministar neće opstati na svojoj funkciji. Pametnom bi to saznanje trebalo da bude dovoljno.

Spasimo nauku!

Komentari[ 0 ]