Društvo
Akcija pomoći lokalnim novinama
Za naredne brojeve "Kikindskih"
22/04/2018 | 16:02
Zbog novinara "Kikindskih", zbog onoga što "Kikindske" predstavljaju, zbog svih nas - pokrećemo kampanju "Branim Kikindske - Za narednih 1000 brojeva!

Kampanja koja ima za cilj da omogući nezavisnom nedeljniku "Kikindske" nastavak izlaženja lansirana je u petak, 20. aprila.  Devetog oktobra 1998. godine na kioscima u Kikindi i okolnim mestima po prvi put se pojavio nedeljnik "Kikindske", a u petak je izašao hiljaditi broj. Tim povodom ekipa novina zajedno sa prijateljima iz cele Srbije održala je veće posvećeno tom listu u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju. 

"Od prvog broja do danas novine su ostale slobodne i svoje, bile su verna hronika grada i severnog Banata u proteklih 20 godina, ali i nepokoljebljivi glasnik antifašizma i borbe za slobodno društvo.
Ono za šta se novinari 'Kikindskih' zalažu nema cenu, ali štampa novina ima. Sve je teže nabaviti novac, a vlast čini sve da ih ugasi. Po svaku cenu, 'Kikindske' ostaju samo svoje, a za 150 hiljada dinara mesečno, ostaju i na kioscima. Kada bi nas 150, davalo 1000 dinara mesečno, vlast ne bi mogla ništa da uradi da se 'Kikindske' ugase - ne bi im pomoglo ni zaplašivanje oglašivača, ni nameštanje konkursa i tendera, ni pritisci na novinare. Zbog novinara "Kikindskih", zbog onoga što "Kikindske" predstavljaju, zbog svih nas - pokrećemo kampanju "Branim Kikindske - Za narednih 1000 brojeva!", saopštila je grupa za slobodu medija.

Komentari[ 0 ]