GRADovanje
Podrška i zajednička borba
Deset gradova Srbije uz proteste inicijative Ne da(vi)mo Beograd
26/09/2016 | 17:33
Na protestu "Nema straha, nema predaje" u četvrtak 29. septembra ispred Skupštine Beograda, inicjativi “Ne da(vi)mo Beograd” organizovano će se pridružiti grupe građana i organizacije iz Subotice, Mladenovca, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Šapca, Kraljeva, Prijepolja, Požege i Niša.

Na protestu "Nema straha, nema predaje" u četvrtak 29. septembra ispred Skupštine Beograda, inicjativi “Ne da(vi)mo Beograd” organizovano će se pridružiti grupe građana i organizacije iz Subotice, Mladenovca, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Šapca, Kraljeva, Prijepolja, Požege i Niša.

Kako navode iz Inicijative, podrškom iz 10 gradova Srbije zajedno će pomoći da se suprotstave nameri vlasti “da novim lažima i podmetačinama zataška odgovornost gradskih i policijskih čelnika za fantomska rušenja u Savamali”.

“Građani i građanke Srbije ne žele da im se vlast ruga ignorišući mnogobrojne zahteve da se ovaj projekat obustavi, da se počinioci noćnog rušenja i suspenzije pravne države u Hercegovačkoj ulici kazne, kao i da odgovorni nosioci javne vlasti odgovaraju”, piše u saopštenju Inicijative.

U četvrtak u 18 časova pridružuju im Beli - Samo jako iz Mladenovca, Lokalni front iz Kraljeva, Udruženje predsednika skupština stanara iz Niša, Vojvođanski građanski centar i PordžiRTV iz Novog Sada, PAOR iz Zrenjanina, Kombinart iz Šapca, i grupe iz Subotice, Bora, Prijepolja i Požege.  

“’Beograd na vodi’ proglašen je za projekat od nacionalnog značaja samo mesec dana posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju i region 2014. godine. Građane i građanke Srbije niko nikada nije pitao šta misle o ovom projektu koji svi finansiramo iz budžeta Republike Srbije, niti je vođena diskusija o pravcima razvoja naših gradova. Da li je nacionalni značaj da svi građani imaju pijaću vodu, zdravstvo i školstvo po meri čoveka, pristojnu infrastrukturu do svakog sela ili je to pak izgradnja ekskluzivnog stanovanja, šoping mola i kule u Beogradu?”, pitaju iz Inicijative.

Protest “Nema straha, nema predaje” nastavak je niza protesta koje je Inicijativa pokrenula nakon što su nepoznati počinioci sa fantomkama na glavama u izbornoj noći 25. aprila, porušili objekte u Hercegovačkoj ulici, delu Savamale planiramo za izgradnju “Beograda na vodi”.

Desetine hiljada građana od maja do avgusta su izlazile svake druge nedelje na ulice sa zahtevom da se otkriju počinioci.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je za rušenje u Savamali odgovorna gradska vlast Beograda, ali do sada niko nije smenjen niti je na bilo koji način odgovarao za to.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” zahteva odgovornost gradonačelnika Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Komentari[ 0 ]