GRADovanje
Počinje raščišćavanje ruševina u centru Beogradu
Generalštabovo hotelsko ruho
26/11/2013 | 16:16
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije počeli su u utorak raščišćavanje ruševina dela zgrade starog Generalštaba, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine u Beogradu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije počeli su u utorak raščišćavanje ruševina dela zgrade starog Generalštaba, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine u Beogradu.

Ta zgrada oštećena je u NATO bombardovanju 1999. godine.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je predviđeno da radovi traju 70 radnih dana i da će obuhvatiti raščišćavanje urušenih ostataka armiranobetonske konstrukcije objekta od suterena do vrha bloka. Ukupna bruto površina dela zgrade "B" predviđenog za raščišćavanje iznosi oko 2.100 kvadratnih metara.

Kako je javila Radio Slobodna Evropa, umesto ruševina bi Beograđani uskoro mogli dobiti još jedan luksuzni hotel za koji su zainteresovani arapski i američki milijarderi - Muhamed bin Zajed, šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata i američki kralj nekretnina Donald Tramp.

Međutim, arhitekta Bojan Kovačević, autor monografske studije “Arhitektura zgrade Generalštaba”, kaže za RSE da bi prodaja bila katastrofalno rešenje jer taj objekat ima status spomenika kulture.

“U merama zaštite eksplicitno piše da te zgrade moraju biti vraćene u prvobitno stanje, a da se u njihovoj unutrašnjosti dozvoljava promena namene. Investitor može da ih kupi u sadašnjem stanju, da ih spolja obnovi tako da izgledaju kao ranije, a da iznutra napravi šta želi. Problem je u tome što država Srbija zaparavo nudi da sruši spomenik kulture koji je sama proglasila za kulturno dobro. To je neviđen skandal. Jer se kupci ne interesuju za zgrade, već za lokaciju, pa bi sigurno bile porušene", kaže Kovačević.

Komentari[ 0 ]