GRADovanje
Vijećnici Grada Bihaća povukli saglasnost za gradnju hidroelektrana
Građani odbranili rijeku Unu
23/07/2015 | 14:37
"Ovo je velika pobjeda, jedna od prvih u ratu koji tek predstoji za odbranu Une i drugih rijeka u BiH, poput Sutjeske i Hrčavke. Poručujemo svima koji na rijeci Uni vide priliku za industrijski razvoj i lično bogaćenje da nikad nećemo dozvoliti bilo kakvu gradnju. Rijeka Una pripada svim njenim stanovnicima od izvora do ušća", kazala je Aida Sejdić

Veliki pritisak građana Bihaća, javnosti i građanskih aktivista iz BiH i Hrvatske, urodio je plodom - gradski vijećnici Bihaća su na vanrednoj sjednici jednoglasno odlučili povući Odluku o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim konkursom – tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos hidroelektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, koju su sa minimalno potrebnom većinom od 16/30 glasova donijeli na 13. sjednici Gradskog vijeća Bihać. piše Front slobode. 

Aida Sejdić, jedna od vodećih aktivistica u kampanji protiv gradnje hidroelektrana na Uni izjavila je za Front Slobode:

"Zadovoljni smo rekacijom gradskog vijeća i jednoglasnim povlačenjem odluke o davanju saglasnosti za gradnju hidroelektrana na Uni. Ovo je velika pobjeda, jedna od prvih u ratu koji tek predstoji za odbranu Une i drugih rijeka u BiH, poput Sutjeske i Hrčavke.Poručujemo svima koji na rijeci Uni vide priliku za industrijski razvoj i lično bogaćenje da nikad nećemo dozvoliti bilo kakvu gradnju. Rijeka Una pripada svim njenim stanovnicima od izvora do ušća. Svaka njena kap je naša i branićemo je do zadnje kapi svoje krvi."

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, Banja Luka je poručila: “Najoštrije kritikujemo planove za izgradnju hidroelektrana na rijekama kao što je Una. To moraju biti poslednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi profita pojedinaca. Ovo je važna pobjeda koja je uslijedila nakon vrlo jasnog stava lokalne zajednice. Očekujemo i od kantonalnog i federalnog nivoa vlasti da će poštovati volju građana i vlasti Grada Bihaća po pitanju očuvanja i korištenja rijeke Une”.

Građani Bihaća i zaljubljenici u jednu i jedinu Unu zahvaljuju se svim potpisnicima on-line peticije (13.000 potpisa), građanskim aktivistima, udruženjima i organizacijama te svim društveno svjesnim građanima Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su posljednjih dana svojom javnom podrškom dali veliki doprinos kampanji.

Posebna zahvalnost aktivistima iz Sarajeva, Banjaluke - Centara za životnu sredinu koji su doputovali u Bihać kako bi svojim prisustvom iskazali svoju podršku, te aktivistima iz Tuzle i Sanskog Mosta koji upravo završavaju aktivističku Pjesmu za Unu i video spot koji će tokom dana biti objavljen na Facebook grupi Spriječimo hidroelektrane na Uni."

Komentari[ 0 ]