GRADovanje
Poziv na konferenciju
Kuda vodi Beograd na vodi?
20/06/2014 | 18:16
Nedostatak informacija nas onemogućava da sagledamo efekte i posledice potencijalno najvećeg urbanističkog poduhvata od izgradnje Novog Beograda i da o njegovoj utemeljenosti vodimo raspravu.

Sve što znamo o sadržaju, nameni i izgledu „Beograda na vodi“ kao i o prirodi investicije i preuzetim obavezama od strane države dobijamo iz nekonzistentnih izjava političara i novinskih članaka.

Nedostatak informacija nas onemogućava da sagledamo efekte i posledice potencijalno najvećeg urbanističkog poduhvata od izgradnje Novog Beograda i da o njegovoj utemeljenosti vodimo raspravu. Uprkos tome, planska dokumentacija, od Generalnog urbanističkog plana naniže, uveliko se menja kako bi omogućila realizaciju ovog „projekta od nacionalnog značaja“. 

I dok samo nagađamo pozadinu i razmere planiranog razvoja, njegove moguće posledice možemo naslutiti iz sličnih primera u svetu. Gosti 24. konferencije „Međunarodne mreže za urbani razvoj i akciju,“ koja se ove godine održava u Beogradu, pokušaće da približe to iskustvo. Govoriće o ovakvoj razvojnoj paradigmi, sličnim projektima izgradnje na priobalju velikih gradova, njihovoj ekonomskoj opravdanosti i kako bi se "Beograd na vodi" mogao odraziti na život Beograđana. 

Učesnici razgovora u bioskopskoj dvorani Kulturnog centra Beograda u utorak, 24. juna u 19 časova su: 
prof. dr Ute Lehrer, Fakultet za studije životne sredine, Univerzitet York, Toronto
prof. dr Kate Shaw, Univerzitet u Melburnu
prof. dr Goran Milićević, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu
Rastko Novaković, aktivista iz Londona
Razgovor moderira Vladimir Vukasović, novinar dnevnog lista „Politika“.

Razgovor će biti na engleskom jeziku bez prevoda.

Više informacija o konferenciji 
"Between Big Ideas and Life’s Realities"
 

Komentari[ 0 ]