GRADovanje
Premijera filma "A Dangerous Game" u Edinburgu
Od Dubrovnika preko New Jerseya do Aberdeenshira: Power to the people
28/06/2014 | 11:11
Iz Edinburga izvještavaju: Helena Puhara i Lucija Vuković
Festivalskoj publici, na škotskoj premijeri 24. lipnja, prikazan je film čiji je prethodnik, zbog eksplicitnog odnosa korumpiranih parlamentaraca i Trumpovih multimilijarderskih svjetonazora o neatraktivnosti života običnih ljudi, ranije na ovom istom festivalu, bio odbijen. Ipak, stvari su se otada nešto promijenile.

Na najstarijem filmskom festivalu koji kontinuirano od svog osnutka 1947. godine prikazuje šaroliku ukupnost filmskih žanrova, onom u Edinburghu, prikazan je, za "dubrovački slučaj" važan, dokumentarni film – „A Dangerous Game“ (Opasna igra). Režiser nagrađivanog filma „You've been trumped“ (Nasamareni ste), Anthony Baxter, proširivši fokus interesa sa priče o suprostavljanju nekolicine škotskih farmera kapitalu Donalda Trumpa, usmjerenog na uništavanje zaštićenog aberdeenskog krajolika i  dostojanstva njegovih žitelja,  na slične pojave diljem svijeta, snimio je svojevrsni nastavak, indikativan film o pokleknuću demokracije pred koruptivnim kapitalom.

Festivalskoj publici, na škotskoj premijeri 24. lipnja, prikazan je film čiji je prethodnik, zbog eksplicitnog odnosa korumpiranih parlamentaraca i Trumpovih multimilijarderskih svjetonazora o neatraktivnosti života običnih ljudi, ranije na ovom istom festivalu, bio odbijen. Ipak, stvari su se otada nešto promijenile. Novi Baxterov film, produkcijski „napudraniji“ od neposrednog i jednostavnog izričaja svog prethodnika, sada se pojavljuje kao jedan od favorita za nagradu u svojoj kategoriji, iščekivan s velikim interesom i od publike i filmske stručne javnosti.

Režiser je na ovu, njemu važnu premijeru u kraju odakle je sve i počelo, pozvao svoje „glumce“ i prijatelje, aktere otpora pohlepi svemogućeg kapitala, junake u srazu s multimilijarderskom samovoljom  američkog investitora Donalda Trumpa ili drugih sličnih likova, ugrožene aberdeenske obitelji i članove inicijative „Srđ je naš“ iz Dubrovnika, čija je borba za uključivanje šire javnosti u procese planiranja razvoja grada i preispitivanje neodrživih mega projekata druga važna tema kojom se ovaj film bavi.

Film je dinamičan, zanimljiv pregled istih obrazaca ponašanja, bilo u aberdeenskom kraju, Dubrovniku, New Jerseyu ili Kini. Iako je zajedničko polazište svih problema golf – film nije antigolferski. Zapravo, to je točka preokreta. Preko svoje obitelji, majke, pasionirane golferice i ujaka, također ljubitelja golfa i skupljača odbačenih golf loptica od kojih je dosad prikupio preko 70.000 funti za dobrotvorne svrhe, govori o nacionalnoj škotskoj igri nekad  dostupnoj svim slojevima društva, igranoj na prirodnim zelenim površinama, koja je danas mutirala u elitni sport iznimno bogatih pojedinaca, upitnih estetskih kriterija. Kako je njima i „vrijeme novac“ golf postaje dimna zavjesa za nekretninski biznis diljem kugle zemaljske. Kao i u Dubrovniku, golf je ključ da na negrađevinskom zemljištu ili čak zaštićenom krajoliku (!) nikne ogroman broj vila i apartmana za daljnju prodaju. Sve je, naravno, po svim zakonskim propisima i pravilima, ali zato su u priču, osim potrebnog multimilijardera, investitora, uključeni i lokalni političari, a negdje i cijeli državni vrh.

Da smo i mi dio te globalne priče, govori upravo zapanjujuće ista retorika intervjuiranih, iste misli i  rečenice koje čujemo u njujorškom sjedištu Trumpove imperije, čujemo i u dubrovačkom uredu gradonačelnika Andra Vlahušića, ili onom bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Naglasak dubrovačkog dijela  je na borbi za pokretanje referenduma o projektu na Srđu i činjenici da više od deset tisuća glasova protiv projekta lokalnim političarima ne znači ama baš ništa.

Kao potka cijelom filmu i ono što rasvjetljiva istost procesa diljem svijeta misli su Roberta F. Kennedyja mlađeg, aktivista i odvjetnika specijaliziranog za pitanja zakona o okolišu, kojeg je redatelj također intervjuirao.

Film, prikazan u prepunoj dvorani Cineworld multiplexa, osvojio je i publiku i kritičare, te je na kraju projekcije  iznjedrio pozitivne reakcije i mnoga pitanja, kako za redatelja i stanovnike aberdeenskog kraja, tako i za članove inicijative „Srđ je naš“, jer im je tema referenduma, za koji se i oni spremaju u rujnu, naročito važna.

Ne čudi što je film ušao u „Best of the Fest“, izbor najboljih festivalskih filmova i možemo očekivati daljnji uspjeh ovog izuzetnog i potresnog filma.

Na kraju, završimo porukom koju nam je, u neformalnom razgovoru, kao reakciju na film, podržavši aktivno sudjelovanje članova Inicijative „Srđ je naš" na premijeri, rekao direktor festivala Chris Fujiwara: „POWER TO THE PEOPLE!“

Komentari[ 0 ]