GRADovanje
Prva zemlja EU
Pijaća voda ustavno pravo Slovenaca
21/11/2016 | 15:03
Po izglasanoj promeni, u Ustav Slovenije je uneto da svi imaju pravo na pijaću vodu, da su vodni resursi javno dobro kojim upravlja država, i da je snabdevanje vodom neprofitna usluga

Slovenija je pristup pijaćoj vodi proglasila za ustavno pravo, da bi vodne resurse zaštitila od prekomerne eksploatacije.

U slovenačkom parlamentu su u četvrtak uveče 64 od 90 poslanika glasala za taj predlog, a niko nije bio protiv.

Premijer Miro Cerar je rekao da je pijaća voda, iz česme, "ogromna privilegija koja se mora čuvati i za nas, i za generacije posle nas".

Po izglasanoj promeni, u Ustav Slovenije je uneto da svi imaju pravo na pijaću vodu, da su vodni resursi javno dobro kojim upravlja država, i da je snabdevanje vodom neprofitna usluga.

Opozicioni poslanici smatraju da je ta ustavna izmena samo radi publiciteta, a poslanik Branko Grims je dodao da to "nije ništa drugo do PR".

Združena levica proglasila je 17. novembar velikom pobedom i danom kada je izborena borba za javni interes u Sloveniji.

Iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International poručili su kako Slovenija mora osigurati da se ovaj amandman primjenjuje i za oko 12 hiljada Roma koji žive u zemlji: “Mnogi od njih nemaju pravo ni na minimum pristupa vodi i sanitaciji”.

Slovenija je prva zemlja EU koja je uključila pravo na vodu u svoj ustav, no, prema navodima iz Rampedre (Svetski izvještaj o pravu na vodu), u svetu je to učinilo još 15 zemalja. Ranije ove godine, Slovenija je bila na prvom mestu “zelenih” turističkih destinacija, a Ljubljana je ove godine proglašena za “zeleni” glavni grad Evrope.

Komentari[ 0 ]