GRADovanje
Građanska inicijativa Split
Prijava protiv Tuđmana u kamenu
06/05/2013 | 17:01
Građanska inicijativa Split podnijela je prijavu nadležnim tijelima zbog netransparetnih i nepropisnih radova započetih na dijelu gdje bi trebao biti podignut spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Građanska inicijativa Split podnijela je prijavu nadležnim tijelima zbog netransparetnih i nepropisnih radova započetih na dijelu gdje bi trebao biti podignut spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Prijavu su poslali Ministarstvu graditeljstva i prostornog planiranja, Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog planiranja, Konzervatorskom odjelu u Splitu za područje Splitsko-dalmatinske županije te Službi za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine.

U priopćenju koji su poslali javnosti podsjećaju da je taj dio grada pod zaštitom UNESCO te da su radovi počeli na netransparentan i nepropisan način.

“Radovi se odvijaju na improviziranom gradilištu nepoznatog izvođača, nepoznatog investitora i nepoznatog nadzora, odnosno na gradilištu koje nema nikakvog opisa gradnje, nikakvog projektanta ni rješenja/dozvole prema kojima se gradi, što je suprotno članku 252. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kao i mnogim drugim člancima tog zakona. Budući da na gradilištu nema nikavih informacija, možemo samo pretpostaviti da je riječ o pripremnim radovima za postavljanje spomenika. (…) No, ako je tako, onda treba dodatno upozoriti da u Kulturno-povijesnoj cjelini grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra prema Rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH od 13. 11. 2012. "postavljanje javnog spomenika unutar zone „A" moguće je samo uz suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela", što znači da je nepoznati izvođač osim što je formirao nelegalno i nepropisno označeno gradilište, propustio i ishoditi suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela, ili je barem propustio jasno naznačiti ako takvu suglasnost ima”, navode iz Građanske inicijative.

Podsjećaju da je ovo najnoviji i najdrastičniji u nizu primjera nepoštivanja osnovnih odredbi iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji je utoliko teži ako su kršitelj zakona državne ili institucije lokalne samouprave, kao što je to ovdje, izgleda, slučaj.

“Međunarodna dimenzija samovoljnog ponašanja u najzaštićenijoj povijesnoj jezgri grada, zbog kakvih su neke od udruga iz koordinacije za izradu Nacrta plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita, već obavještavale UNESCO pod čijom je jezgra zaštitom, ovime može biti samo zaoštrena”, zaključuju iz Građanske inicijative Split.

Komentari[ 0 ]