GRADovanje
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"
Protestni koncert na Dan oslobođenja Beograda
13/10/2016 | 18:24
“Proslavljamo ideju grada koji pripada svim njegovim građanima, grada solidarnosti i jednakosti, u kome se ne manipuliše ni istorijom ni sadašnjošću, ni vrednostima antifašizma, kao ni javnim interesom i vladavinom prava", naveli su u pozivu organizatori
Photo: Plakat za koncert

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” pozvala je građane da s njom obeleže 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Umesto protestne šetnje, ovaj antifašistički datum obeležiće protestnim koncertom “s porukom da se sloboda ne dobija, već osvaja i da je niko neće izboriti za nas”.

“Ponosni na slobodarski duh grada i poštujući antifašističke tekovine po kojima praznik Beograda nosi ime, pozivamo vas da nam se pridružite u četvrtak 20. oktobra na Trgu Republike od 18 časova”, navodi se u saopštenju inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Na koncertu nastupaju Jarboli, Prti Bee Gee, Lira Vega, Smoke Mardeljano, Kazna za uši, Fish in Oil i Dj Flip, a voditelj programa biće pisac Marko Vidojković.

“Proslavljamo ideju grada koji pripada svim njegovim građanima, grada solidarnosti i jednakosti, u kome se ne manipuliše ni istorijom ni sadašnjošću, ni vrednostima antifašizma, kao ni javnim interesom i vladavinom prava. Proslavljamo ideju grada u kome će zajednički resursi, obrazovanje, zdravstvo, prevoz i socijalna zaštita biti javni i dostupni svim građanima. Proslavljamo svesni da će borba biti teška i duga, ali još odlučniji da odbijemo strah i ne odustanemo”, poručili su iz Inicijative.

Pozvali su građane da im pomognu u organizaciji jer je za binu, tehniku, ozvučenje, struju, plakate potreban novac. O tome kako se može pomoći Inicijativi možete videti OVDE.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” pokrenula je u maju proteste zbog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, u delu predviđenom za izgradnju projekta “Beograd na vodi”. U izbornoj noći između 24. i 25. aprila maskirana lica uz mehanizaciju su porušila sve objekte u Hercegovačkoj ulici i kidnapovali i vezali čuvara jednog od tih objekata. Uprkos pozivima građana, policija nije izašla na lice mesta. Iako je premijer Srbije na konferenciji za novinare naveo da je za rušenje odgovorna gradska vlast, do sada niko za to nije odgovarao niti je smenjen. 

Komentari[ 0 ]