GRADovanje
Ministarstvo urbanizma i građevine Srbije
Rešenje za hrast
10/07/2013 | 12:27
Problem hrasta koji se našao na planiranoj trasi auto-puta kod mesta Savinac u opštini Gornji Milanovac, biće rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom, a drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora, rekao ministar Velimir Ilić za RTS.

Problem hrasta koji se našao na planiranoj trasi auto-puta kod mesta Savinac u opštini Gornji Milanovac, biće rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom, a drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora, rekao ministar urbanizma i građevine Velimir Ilić za RTS.

"Asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem tako da asfalt ne ošteti žile, a ni žile asfalt. Napravićemo veliku pasarelu sa obe strane, da suve grane ne bi padale na autoput, i da ne bi ugrožavale saobraćaj. Pasarelom će moći da se dolazi do hrasta, a pasarela će ujedno biti i zaštita od hrasta", objasnio je ministar.

Kako je rekao, hrast će štititi i debela staklena ploča koja će davati svetlost i koja će biti brana od izduvnih gasova. "Ne možemo stazu da promenimo jer izlazimo iz mosta. Urađeni su svi stubovi i svi mostovi, mi smo poslali eksperte i oni danima gledaju projekat, angažovali smo i stručnjake spolja", rekao je Ilić.

Ministar kaže da će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da hrast ostane na tom mestu i da mu je drago što i vlada insistira na tome i što je i vicepremijer Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće. Ipak, Ilić je istakao da oni koji guraju priču o ostanku hrasta "nisu učinili ništa do sada" i da niko nije pomenuo hrast kada je usvajan prostorni plan za gradnju auto-puta. Kako kaže, svi kulturni spomenici, crkve, manastiri i domovi kulture su zaštićeni i nije ugroženo nijedno groblji i nijedan značajan objekat.

Ističući da tada hrast niko nije pomenuo, Ilić je rekao da ju i vlasnicima zemlje plaćeno to drvo. Kako kaže, saglasnost na projekat dali su i sudski veštaci, Zeleni, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca.

"Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju jer ćemo učiniti sve da hrast ostane", rekao je Ilić.

Ministar je istakao da finansije neće biti problem i da će se autoput raditi i da će hrast ostati pa "koliko košta da košta", i da je to stav i Vlade i države i predsednika.

Evropski pokret je saopštio da je nekoliko udruženja građana izrazilo zadovoljstvo zbog odluke da se hrast sačuva i zaštiti čeličnom oblogom.

"Raduje nas činjenica da ćemo dobiti i auto-put i sačuvati hrast. (…) Očekujemo da će se kriterijumi i visoki standardi kvaliteta primenjivati od sada i u buduće i da nam se neće događati ovako grubi previdi više nikada", navodi se u saopštenju.

Takođe pišu i da bi u bilo kojoj oblasti, nesavesni ubuduće trebalo da snose "punu moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim javnim mnjenjem". "Zahvaljujemo se predstavnicima vlasti na pokazanoj mudrosti i želji da postanemo uređena država koja čuje svoje građane", poručuje se u saopštenju.

Nevladine organizacije i lokalno stanovništvo podigle su glas protiv seče hrasta koji je star 600 godina, i kao takav, trebao bi da bude zaštćeno prirodno dobro Srbije.

Komentari[ 0 ]