GRADovanje
Nasilje nad nasleđem
Rušenje kuće braće Baruh: Uništavanje sećanja antifašističkog Beograda
13/08/2014 | 18:18
Piše: Beta
Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks rekao je da je rušenje kuće porodice Baruh iz 19. veka u centru Beogradu - nedopustivo.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks rekao je da je rušenje kuće porodice Baruh iz 19. veka u centru Beogradu - nedopustivo.

On je naveo i da će tražiti objašnjenje za to kako je mogao da se sruši objekat koji je pod zaštitom države.

"Tražićemo objašnjenje za ovoj postupak, koji nije opravdan i nema realne osnove, i tražićemo da se ovakvi postupci ne ponavljaju, jer grad i ova država ostaju bez sećanja na svoju prošlost", rekao je Fuks.

U nedelju, 10. avgusta u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena je kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija GJ 47, izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara.

Fuks je istakao da je o rušenju kuće braće i sestara Baruh saznao iz medija i dodao da će dodatna objašnjena zahtevati od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika i nadležnog Ministarstva kulutre.

"Tražićemo objašnjenje kako se dopušta narušavanje zaštićene ambijentalne sredine, jer nije samo stvar, kako je to objasnio gradski Zavod za zaštitu spomenika, da nisu sve zgrade iste kategorije u ambijentalnom području. Ako je nešto ambijentalno područje, onda vi novom gradnjom narušavate izgled te ambijentalne celine, što mislim da nije logično i da nije opravdanje da se tu zida nešto moderno", dodao je Fuks.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika potvrdili su da su dali saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mestu gde se nalazila kuće porodice Baruh i u pisanom saopštenju naveli da "srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status".

Fuks je istakao da slučaj kuće porodice Baruh nije usamljen i da "imaju loša iskustva sa nedovoljnom zaštitom istorijski bitnih prostora".

On je naveo da je i na prostoru Topovske šupe u Beogradu, gde je bio logor smrti u Drugom svetskom ratu, dozvoljena gradnja stambeno-poslovnog objekta, čija realizacija još nije počela, kao i da je zabrinut za sudbinu Starog sajmišta.

"Sada se najavljuje obnavljanje rada Komisije za Staro sajmište, videćemo gde će to da ide, nadamo se da će ići u konstruktivnom pravcu, jer smo zabrinuti, pošto prilikom prikazivanja modela 'Beograd na vodi', prikazana je i druga obala na kojoj Starog sajmišta više nema. Nadamo se da ono neće biti zbrisano i iskorišćeno u lukrativne svrhe", ocenio je Fuks.

Na mestu gde se nalazila kuća braće i sestara Baruh, pored gomile šuta i dalje se nalazi bager, kao i radnici koji rade na raščišćavanju terena.

Isidor (1910-1941), Bora (1911-1942) i Josif Baruh (1913-1941), sinovi iz ugledne porodice beogradskih Jevreja, poginuli su u Drugom svetskom ratu kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, a njihove sestre Rašela i Berta streljane su u Banjičkom logoru.

Isidor je narodni heroj, Bora je značajan slikar, a Josip je bio profesor filozofije.

Komentari[ 0 ]