Objavljotina
Vanpametno gradonačelnikovanje
Greatest golf shits Andre Vlahušića
26/04/2013 | 13:34
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić apsoultni je šampion u demantovanju samog sebe, za što je najočigledniji primjer slučaj referenduma u Dubrovniku. Poslednja u nizu izjava predstavnika vlasti koji je na to mjesto došao demokratskom procedurom već je u domenu naučne fantastike - u petak ujutru je, gostujući na Hrvatskom radiju objavio da građani mogu da ne izađu na referendum i da je to aktivno sudjelovanje u demokratskom procesu.
Gradonačelnik Dubrovnika na Dubrovačkim ljetnim igrama, u okviru predstave Olivera Frljića

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić apsoultni je šampion u demantovanju samog sebe, za što je najočigledniji primjer slučaj referenduma u Dubrovniku. Poslednja u nizu izjava predstavnika vlasti koji je na to mjesto došao demokratskom procedurom već je u domenu naučne fantastike - u petak ujutru je, gostujući na Hrvatskom radiju objavio da građani mogu da ne izađu na referendum i da je to aktivno sudjelovanje u demokratskom procesu. Izbor najboljeg od vanpametnih Vlahušićevih izjava pročitajte ispod:

1. "Ako kažemo da je Dubrovnik primarno europski, kulturni, civilizacijski grad, onda nije dobro da u gradskoj upravi ima čovjeka koji je nepravomoćno osuđen", u ožujku 2005. godine komentirao je nepravomoćnu uvjetnu osudu Srećka Kljunka pa je i sam nepravomoćno osuđen 2012. godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti u aferi 'Šipan'.

2. "Ja Frenkelu (Aaronu, investitoru projekta, op. a.) poručujem: budimo partneri, a ja ću smiriti loptu", u razgovoru s Globusom 2009. godine.

3. "Mogu konstatirati da je predizborna kampanja Dubravku Šuicu koštala više nego zemlja na Srđu", isto.

4. "Rasprava o budućnosti Srđa, nije samo rasprava o projektu golfa, nego rasprava o sudbini grada, koji je najvrjednije djelo što ga je hrvatski narod stvorio kroz povijest", Jutarnji list, lipanj 2009. godine.

5. "Tvrtka Razvoj golf uplatila dva milijuna kuna depozita kako bi sudjelovala na natječaju za dobivanje koncesije nad tvrđavom Imperijal na Srđu, te da prodajom tog zemljišta na Srđu Grad Dubrovnik zapravo "prebio" taj novac", isto.

6. "Kandidirati se za izgradnju Guggenheim muzeja na Srđu", politički program koalicije HNS/SDP iz 2009. godine.

7. "Srđ će biti pravi turistički beškotin (slatkiš, op. a.)", intervju objavljen u Dubrovačkim vjesniku u kolovozu 2010. godine.

8. "Držim da bi vodeni park bio idealan dodatak projektu na Srđu, to bi bio jedini vodeni park od Splita do Dubrovnika", isto.

9. "Ako rušimo golf moramo znati koje su posljedice", javna rasprava oko Urbanističkom planu uređenja platoa Srđ, rujan 2010. godine.

10. "Javna rasprava je trajni referendum", isto.

11. "Vrijednost dubrovačkog prostora toliko je porasla da mi više nemamo kapacitet za upravljanje tim prostorom", isto.

12. "Ako bismo raspisali referendum o golfu, možda bi građani glasovali protiv, no ako bi referendumsko pitanje bilo 'Želite li da u Dubrovniku bude otvoreno 700 novih radnih mjesta', onda bi 100 posto građana odgovorilo DA!", uoči početka javnog uvida u projekt, u kolovozu 2010. godine, zabilježeno u Dubrovačkom vjesniku.

13. "Ako se odlučimo za 'ne', onda bi to značilo da trebamo nadoknaditi ne samo vrijednost zemljišta nego i izgubljenu dobit, to bi se otprilike mjerilo nekih 200 milijuna eura", u dokumentarcu "Golf za početnike" 2011. godine.

14. "Nisam obećao referendum", Nedjeljom u dva, travanj 2012.

15. "Nakon što završimo javnu raspravu, zalažem se za to da pripremimo kvalitetno pitanje za referendum", Slobodna Dalmacija, veljača 2012.

16. "Slobodan čovjek koji nema ništa nije slobodan, bez imovine nema ni slobode", u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Kazalištu Marina Držića u veljači 2012.

17. "Pustite nas da mi sami vodimo Grad kako god mi to odlučimo", isto.

18. "Vlast u gradu ima onaj čije su zastave, tako je otkad je svijeta i vijeka", izjava medijima ispred gradske uprave, travanj 2012.

19. "Od sljedećeg mjeseca kreće i projekt golfa na Srđu", na sjednici Skupštini Turističke zajednice Grada Dubrovnika, prosinac 2011.

21. "Onaj tko inzistira na zabrani gradnje na platou Srđa i na Bosanci, zbog navodnog uništavanja vizure Grada, nije sagledao sve vizure Grada", na svečanom prijemu za sudionike Prvog investicijskog foruma Dubrovačko-neretvanske županije, listopad 2012.

22. "Dati ću vam potpis za referendum, ali neću ja raditi vaš posao", gradonačelnik na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš, 24. siječnja 2013. godine.

* Hvala Ani Benačić i net.hr na podacima u kojim su tačno medijima objavljene izjave

Komentari[ 0 ]