Objavljotina
Lekcije iz propagande
Kako se kalila kataklizma u srBskim medijima vol.666
10/08/2013 | 13:15
RHMZ: informaciju preuzetu sa evropskog meteoalarma, novinari lista „Alo“ su proizvoljno kombinovali sa izveštajima o nevremenu u Nemačkoj i sa najavljenim zahlađenjem, pljuskovima i grmljavinama koje se za vikend očekuju na našem području, a drugi listovi to iskoristili i nadgradili novim proizvoljnostima kako bi uticali na povećanje autentičnosti svojih izveštaja.

„Preživećemo nevreme koje nas sutra očekuje“, „ALARMANTNO: Noćas nas očekuje nevreme opasno po život“, samo su neki od naslova iz srbijanskih medija kojima je poslednjih dana bila izložena čitalačka publika. Tabloid „Alo“ počeo je sa svojim kataklizmičkim tekstom o nevremenu koje dolazi posle  tropskih vrućina, doslovno širiti paniku među građanima, drugi ultramegaturbo profesionalni mediji su to prihvatili i nastao je haos koji za posledicu ima sledeću rečenicu „Sine, stiže nam opasna oluja. Neće valjati“.

Nije da čovek nema pametnije stvari za pamtiti, ali podsetilo je to na ne tako davno vreme kada su se zbog medijske panike oko pomračenja sunca, građani Srbije zaključali u stanove i skoro nikoga nismo mogli videti na ulici. Dok je u ostatku sveta većina građana bila vani i divila se tom prirodnom fenomenu. Kod nas priroda služi isključivo za plašenje neukog sveta.  

Kako je teklo pravljenje panike međ’ masom, najbolje  se vidi iz zvaničnog saopštenja republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije koji potpisuje direktor Vladan Kocić. Saopštenje prenosimo u celosti, a za fotografiju medija zahvalni smo ekipi portala posmatrac.rs.

.....................................

Povodom proizvoljnog, nestručnog, i senzacionalističkog tumačenja informacije preuzete sa evropskog meteoalarma koju je najpre na svojoj web stranici objavio dnevni list „Alo“, a potom preneli gotovo svi štampani i elektronski mediji, istovremeno uzrokujući veliko uznemirenje javnosti i paniku kod građana, koji se neprestano javljaju Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), želimo da saopštimo sledeće:

- meteoalarm za područje teritorije Republike Srbije, prikazan na veb stranici je proizvod RHMZ koji se redovno ažurira na period od dva dana unapred, i kao takav se prosleđuje i postaje sastavni deo evropskog meteoalarma (od 14. maja 2009. godine)

- crvena boja na karti meteoalarma označava najviši nivo upozorenja, što je najavljeno za područje Republike Srbije u četvrtak i petak (8. i 9. avgust ove godine), odnosi se na ekstremno visoke temperature, dok se, kao što je već i prognozirano, večeras (petak, 9. avgust), i sutra (subota, 10. avgust) na teritoriji Republike Srbije očekuje pojava pljuskova i grmljavina, a lokalno su moguće i nepogode (sugradica, grad, olujni vetar i obilne padavine). U ovo doba godine, ove pojave su uobičajene, a nikako kataklizmične kao što se insinuira:

- informaciju preuzetu sa evropskog meteoalarma, novinari lista „Alo“ su proizvoljno kombinovali sa izveštajima o nevremenu u Nemačkoj i sa najavljenim zahlađenjem, pljuskovima i grmljavinama koje se za vikend očekuju na našem području, a drugi listovi to iskoristili i nadgradili novim proizvoljnostima kako bi uticali na povećanje autentičnosti svojih izveštaja. Nestručno i tendenciozno informisanje doprinosi nepotrebnom uzbunjivanju javnosti i unošenju panike, što samo može da nanese štetu;

- RHMZ je referentna nacionalna institucija koja baštini meteorologiju u Srbiji duže od 150 godina. Kvalifikovani i iskusni stručnjaci RHMZ produkuju prognoze vremena, kao i rane objave i upozorenja koje po kvalitetu tačnosti idu u korak sa prognozama vodećih meteoroloških službi u Evropi i svetu. Stoga, proizvoljne informacije medija sa kojima smo uvek spremni da sarađujemo, potpuno iznenađuju.

 

Komentari[ 0 ]