Politika
Povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije
Branka Prpa: Očekivala sam da se Vučić izvini
14/01/2014 | 13:14
Milan Radonjić , bivši šef beogradskog centra Državne bezbednosti, i Ratko Romić, nekadašnji operativac DB-a, uhapšeni su u utorak u Beogradu zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije
Branka Prpa

Nakon što je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević obelodanio je da su za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije osumnjičeni nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković i bivši pripadnici ove službe Ratko Romić i Milan Radonjić, kao i Miroslav Kurak, supruga Ćuruvije Branka Prpa kaže da je o zločinu zvanično saopšteno samo ono što je bilo očigledno.

"Ono što je najvažnije to je politički kontekst u kojem jedna služba dobija nalog da izvrši političko ubistvo tog tipa, a ovo je nažalost služba koja je, umesto da brine o bezbednosti države, ušla u funkciju politike ne samo na način političke policije nego i političkih likvidatora. Nije problem u onome što se Aleksandar Vučić nama izvinjavao za to što 14 godina nije bilo istrage, ja sam očekivala da se Aleksandar Vučić izvini zato što je učestvovao u takvoj vlasti i to na poziciji ministra informisanja. Dakle, to nisu stvari preko kojih možete lakonski preći. Ne može se ne odgovoriti na to pitanje, a imati politički kredibilitet u ovakvom jednom slučaju", rekla je Prpa za Slobodnu Evropu.

Prpa je ocenila da su podaci koji su u utorak objavljeni bili dostupni još od novembra 2000. godine i da je politički i etički celi slučaj „bizaran i konfuzan“ i dodala da ovih dana nije čula ništa novo u vezi sa ubistvom njenog supruga. “Notorna činjenica je da je Aleksandar Vučić u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja, da je (sadašnji predsednik Srbije) Tomislav Nikolić bio potpredsednik Vlade Srbije, da je koalicija JUL-radikali bila ključna u kreiranju Zakona o informisanju od oktobra 1998. godine, kada počinju intenzivni progoni nezavisnih novinara a pre svega Slavka Ćuruvije“, navela je Prpa za RTV.

Prema njenim rečima, nije moguće da niko od njih ništa nije znao o celom slučaju ubistva. Ocenila je da je na ovim prostorima poslednjih godina bilo puno izvinjenja, ali su sva ona bila „blasfemična“. „Mnogo jače od samog izvinjenja je da kažeš istinu i da svedočiš o tome za šta ti sebe smatraš odgovornim a meni da prepustiš odluku da li ću da ti oprostim ili ne“, kazala je Branka Prpa i dodala da se „od ljudske krvi ruke ne peru“.

Upitana šta očekuje da bi u ovom slučaju moglo biti sa suprugom Slobodana Miloševića, Mirjanom Marković, pošto nadležni tvrde da za sada nemaju dokaza za njenu umešanost u ubistvo Ćuruvije, Prpa kaže:

"Potpuno je jasno da jedno takvo ozbiljno političko ubistvo nezabeleženo u modernoj istoriji Srbije, kao što je Slavkovo ubistvo, ne može da naredi Rade Marković nego može da naredi samo ozbiljan politički vrh zemlje u tom trenutku. Sad, mi se možemo baviti rekonstrukcijom šta sve podrazumevamo pod tim politički vrh, na kraju krajeva ne treba zaboraviti ni da su tvorci Zakona o javnom informisanju kojim od jeseni 1998. počinju progoni novinara i novina, uključujući Slavka na prvom mestu, da su tvorci tog zakona JUL i Srpska radikalna stranka. Prema tome, ima tu gomila aktera u celoj toj priči. Čim je donesen onakav Zakon o javnom informisanju bilo je potpuno jasno da počinju progoni novinara - i to ne bezazleni progoni nego vrlo ozbiljni i opasni progoni za novine, novinare i za demokratiju."

Tužilac Radisavljević u utorak je naveo i da je Iskorak u rešavanju slučaja koji je 14 godina tapkao u mestu, što je i doprinelo privođenju dvojice bivših pripadnika DB-a Romića i Radonjića, bilo je svedočenje Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Milan Radonjić , bivši šef beogradskog centra Državne bezbednosti, i Ratko Romić, nekadašnji operativac DB-a, uhapšeni su u utorak u Beogradu zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Beogradski mediji javili su iz nezvaničnih izvora da je 15 godina nakon ubistva urednika i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina",  podignuta optužnica za taj zločin.

Prema navodima medija, Radomir Marković, bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije, optužen je kao osoba koja je izdala naređenje za ubistvo, Milan Radonjić kao organizator, nekadašnji radnik DB-a Miroslav Kurak kao neposredni izvršilac i Ratko Romić kao pomagač.      

Vicepremijer Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da iza ubistva Slavka Ćuruvije stoji država i da su nalogodavci živi.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda. Ubistvo je postalo simbol za brutalnost režima Slobodana Miloševića. Iako se u javnosti spekulisalo ko su izvršioci, a vlasti se menjale,  do danas ni jedna od njih nije našla za shodno da razreši ovo ubistvo. 

Sumnja se da je njegovo ubistvo naredila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića i u to vreme predsednica Jugoslovenske levice.  Nekoliko dana pred ubistvo, Mirjana Marković je preko Dragana Hadži Antića izdejstvovala da se u Ekspresu objavi tekst Miroslava Markovića "Ćuruvija dočekao bombe", u kojem je on označen kao izdajnik. Taj tekst mnogi smatraju za svojevrsnu presudu Ćuruviji. 

U Srbiji su još nerazrešena i ubistva novinarke Dade Vujasinović i Milana Pantića. 

Komentari[ 0 ]