Politika
Grčka
Ciprasova ostavka
21/08/2015 | 09:53
Piše: Beta
Njegov cilj je, kako se tumači, da se na izborima oslobodi "buntovničkog" dela njegove partije Siriza čija je trećina poslanika glasala protiv sporazuma Vlade sa stranim poveriocima grčke države.

Vlada Grčke i premijer Aleksis Cipras podneli su u četvrtak uveče ostavke šefu države Prokopisu Pavlopulosu, objavio je Cipras u govoru emitovanom na televiziji. 
 
Očekuje se da će Cipras zatražiti da novi parlamentarni izbori, drugi prevremeni ove godine, budu najverovatnije 20. septembra. 
 
Njegov cilj je, kako se tumači, da se na izborima oslobodi "buntovničkog" dela njegove partije Siriza čija je trećina poslanika glasala protiv sporazuma Vlade sa stranim poveriocima grčke države. 
 
Grčki zakon omogućava vođama stranaka da sami sastave poimenične liste kandidata za poslanike ukoliko se izbori održavaju u periodu manjem od 18 meseci od prethodnih. 
 
Danima se očekivalo da Cipras zatraži izbore čim Grčka dobije nov, treći paket međunarodne finansijske pomoći od 85 milijardi evra, i pošto danas delom tog novca plati ratu kredita Evropskoj centralnoj banci (ECB). 
 
Cipras je izlazak na nove izbore obrazložio time da je njegova koaliciona vlada iscrpela mandat koji je januara dobila od naroda time što je uspela da izdejstvuje, kako je rekao, nepovoljan, ali najbolji mogući sporazum s poveriocima grčke države. 
 
"Želim da stavim na ocenu grčkog naroda ono što smo uradili od 25. januara - i ispravno i pogrešno. Mandat koji smo dobili pre šest meseci, iscrpen je i došlo je vreme da progovori suvereni narod. Narod treba da odluči ko će i kako će pregovarati o smanjenju duga" grčke države. 
 
"Pritisci, ucene, ultimatumi, finansijsko gušenje su stvorili stanje bez presedana", rekao je premijer o pregovorima s poveriocima. 
 
"Ali svi smo to doživeli trezveno i uz odlučnost naroda. Bez te odlučnosti poverioci bi nam ili nametnuli svoje stavove, ili bi uslovi bili još stroži ", rekao je on. 
 
"Danas se ta teška faza završila potpisivanjem sporazuma (o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj) i isplatom rate ECB", izjavio je Cipras.  
 
Premijer je povodom ostavke i predstojećih izbora ukazao da se "sve neće normalizovati preko noći, ali ovo je prvi odlučujući korak ka normalizaciji". 
 
Pominjući sporazum s kreditorima, Aleksis Cipras je rekao: "Nismo doneli rezultat kojem smo se nadali, ali ni odnos (poverilaca) prema nama nije bio kakav smo očekivali. Ono što smo doneli, najbolji je mogući rezultat". 
 
"Naš cilj je da u odnosu s poveriocima što pre povratimo nacionalni suverenitet", rekao je on. 
 
Svodeći bilans svoje vlade, premijer je naveo ponovno zapošljavanje ranije otpuštenih iz državne službe, izbegavanje masovnog otpuštanja iz privatnog sektora i naglasio da više nema mogućnosti za otpuštanje iz javnih firmi. 
 
Govoreći o "pobunjeničkoj" takozvanoj "Levoj platformi" Sirize, i o njenom delovanju u Skupštini, Aleksis Cipras je rekao da će "narod suditi svima koji su svojim postupcima prvu vladu levice pretvorili od većine u manjinu". 
 

Komentari[ 0 ]