Politika
The Independent
Ko su “umereni” pobunjenici koje Obama želi da naoruža i obuči?
06/07/2014 | 14:54
Bog blagoslovio Baraka Obamu – pronašao je neke umerene pobunjenike u Siriji. Dovoljno da bi ih snabdeo oružjem i obukom vrednom 500 miliona dolara. Vidite da i Kongres hoće da naoruža ove borce za slobodu.

Bog blagoslovio Baraka Obamu – pronašao je neke umerene pobunjenike u Siriji. Dovoljno da bi ih snabdeo oružjem i obukom vrednom 500 miliona dolara. Vidite da i Kongres hoće da naoruža ove borce za slobodu. A Obama, koji je poslao 300 elitnih Spartanaca u Irak da pomognu Nuriju al-Malikiju u borbi protiv pobunjenika, treba da pošalje i pomoć pobunjenicima u Siriji iako je većina njih na strani pobunjenika u Iraku, a koje Obama želi da Maliki pobedi.

Konfuzno? Naravno. Idemo redom.  Ko su “umereni” pobunjenici koje Obama želi da naoruža i obuči? Ne imenuje ih – i ne može jer originalni “umereni” pobunjenici za koje se SAD obavezala da će ih naoružati (uz pomoć CIA, Britanaca, Saudijske Arabije, Katara i Turske) su bili pripadnici takozvane Slobodne sirijske vojske (FSA), sastavljene uglavnom od dezertera iz Asadove, odnosno vladinih snaga. Međutim, FSA – nakratko simpatizirana od Džona Mekejna dok nije otkrio pristalice Al Kaide kako dele fotografije s njim na severu Sirije – je raslojena.

Njihovi muškarci su otišli kućama, pretvorili se u bradate islamiste Nusre ili Isisa – ili Isila ako pratimo poslednji akronim – ili su re-dezertirali i vratili se u Asadovu vojsku. Kakvi borci za slobodu! Nisu dobili dovoljno oružja, rečeno nam je. Sada će ga dobiti više. I bez sumnje će ga prodati, kao što su uradili i poslednji put. Tužna je činjenica da kad god puška pređe granicu, to nije dokaz lojalnosti, nego keša.

Daj borcu Slobodne sirijske vojske – ako možeš da ga nađeš – protivavionski projektil i on će biti prodat po najvišoj ceni. U svim civilnim ratovima koje sam pokrivao kao novinar, nikada nisam video oružje u rukama vojske koje nije kupljeno od nekog drugog. U ponižavajućem intervjuu za Kanal 4, britanski sekretar odbrane je priznao da oružje dato sirijskim pobunjenicima palo u ruke loših momaka. Kako nadgledaš sve momke kojima daješ oružje? Pošaljete ih u paketu sa ličnim dronovima kako bi bili sigurni da ih neće prodati?

Na stranu to, nego kako danas uopšte naći umerenog pobunjenika u sirijskom ratu? Islamski pobunjenici se bore do smrti. Nisu umereni. U ceo slučaj se umešala i jedna činjenica – da su u pitanju isti islamski pobunjenici koji sada prete iračkoj državi. Da bi učinili stvari još komplikovanijim, Maliki je upravo zahvalio Asadovim momcima što su iz vazduha napali sopstvene pobunjenike na iračko – sirijskoj granici, što pokazuje da su Sirija i Irak “prijatelji”.

A sada našem pravom prijatelju – Odeljenju za istinu. Ono što je ostalo od Slobodne sirijske vojske sada se bori u snagama Isis – Isil. Uključujući kurdske vojnike u severnoj Siriji kao i seoske patrole. Sirijci sumnjaju da je ovo Obamin napola dovršen plan – naoružati anti-islamističke sirijske pobunjenike kako bi se borili protiv proalkaidnih pobunjenika i indirektno održavati i Asadov i Malikijev režim na vlasti.

Problem je što Obama ovo mora da uradi bez otkrivanja da je sirijsko – iračka bitka protiv sunitskih vehabija jedan te isti rat, da se Asadova sirijska vojska – koristeći rusko naoružanje – bori protiv istih neprijatelja kao Malikijeva iračka vojska, koja će uskoro biti pojačana (ako je verovati Malikijevom nastupu na arapskom servisu BBC) ruskim naoružanjem. Drugim rečima, Asad ne samo da ima javnu podršku Moskve; ima i privatnu podršku Vašingtona (a samim ti mi Izraela, naravno).

Zašto bi inače Bela kuća rekla da će novac za “umerene” pobunjenike u Siriji pomoći “protiv terorističkih pretnji” – “teroristi” je reč koju Asad koristi za svoje neprijatelje. Naravno da Obama mora da nastavi da zove Asada “brutalnim diktatorom”. Teško je sve ovo objasniti na Foks Njuzu, naravno. Zato samo nastavite da ponavljate reč “umereni” pobunjenici. Ispočetka.  

Komentari[ 0 ]