Politika
Proterivanje Hrvata u Srbiji
Kome odgovara ćutanje o zločinima u Hrtkovcima?
03/05/2013 | 06:44
Vojvođanski klub: Oni koji su proterivali građane nesrpske nacionalnosti iz Vojvodine sada bi da otmu vlast u pokrajini
Haški optuženik Vojislav Šešelj sa dobrovoljcima na nekom od ratišta bivše Jugoslavije

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se 6. maja navršava 21 godina od kada je u sremskom mestu Hrtkovci započelo proterivanje nesrpskog, a pre svega hrvatskog stanovništva iz Vojvodine, za koje, kako je navela ta organizacija, do dana današnjeg niko u Srbiji nije odgovarao.

Vojvođanski klub ističe da pravna država ništa nije učinila u rasvetljavanju inspiratora i vinovnika tog zločina.

Ovo udruženje godinama podseća na nepravde koje su nanete građanima Vojvodine nesrpske nacionalnosti, koje su žrtve takozvanog humanog preseljenja, a na 21-godišnjicu postavlja pitanje: kome je u interesu da se ovi događaji zaborave?

Oni se pitaju i da li država podupire one koje su početkom devedesetih godina „građanima Vojvodine nesrpske nacionalnosti, nudili autobus u jednom pravcu i jedan sendvič ako putuju bliže, a dva ako putuju dalje, da bez odgovornosti za svoje postupke, preuzmu vršenje vlasti u Vojvodini od legalno i legitimno izabranih predstavnika.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi se, između ostalog, i po optužbi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Pre 21 godine, 6. maja, u Hrtkovcima je na zboru građana, u prisustvu Vojislava Šešelja, pročitan spisak 17 “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova.

Pretilo se telefonom: „Ustašo, seli se ili biraj dete koje ti je draže!”, meštani su nalazili zaklanog psa sa porukom: „Seli se, šta čekaš?”, nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, dolazilo je do tuča mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima, maltretiran je lokalni župnik. Meštanin Mijat Štefanac pronađen je mrtav u ataru između Hrtkovaca i Nikinaca.

Mesna vlast na čelu sa Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008. godine, i istomišljenikom Trivom Ivkovićem promenila je u jednom momentu naziv sela u „Srbislavci”, ali je policija sutradan uklonila tablu, podsetio je Vojvođanski klub.

Naveo je da se proterivanje Hrvata nije odvijalo samo u Hrtkovcima, već i u Slankamenu, Golubincima, Kukujevcima i drugim mestima u Sremu i u jugozapadnoj Bačkoj i dodao da se procenjuje da je tada ubijeno 25 Hrvata.

Komentari[ 0 ]