Politika
Turska
Najmanje 14 mrtvih u sukobima na protestu Kurda
08/10/2014 | 09:18
Piše: Beta
Kurdi su upozorili da ukoliko Islamska država zauzme Kobane, propašće pregovori između turskih vlasti i Radničke partije Kurdistana (PKK).

Najmanje 14 osoba poginulo je u žestokom sukobu koji je u utorak uveče izbio između turske policije i kurdskih demonstranata koji osuđuju Ankaru za nereakciju prema džihadistima koji žele da zauzmu sirijski kurdski grad Kobane na granici s Turskom, javljaju turski mediji.

Sukobi su izbili u kurdskom gradu u Turskoj Dijarbakiru, gde je osam demonstranata stradalo, piše danas turski list Hurijet.

Tu informaciju su AFP-u potvrdili i izvori lokalnih snaga bezbednosti. Turska policija je pokušala da uguši demonstracije i u drugim delovima kurdskog regiona u toj zemlji. U tim sukobima je stradalo najmanje šest osoba.

Na poziv glavne kurdske političke stranke, Kurdi su juče demonstrirali zbog odbijanja Ankare da vojno interveniše u Kobaneu.

Mediji javljaju da je u tim sukobima pričinjena materijalna šteta i da su neke vladine zgrade oštećene u nekim gradovima.

Agencija Dogan je sinoć prenela da je skoro 100 osoba privedeno. Lokalne vlasti uvele su policijski čas u Dijarbakiru, Mardinu i Vanu, gradovima na jugoistoku Turske.

Kurdi su upozorili da ukoliko Islamska država zauzme Kobane, propašće pregovori između turskih vlasti i Radničke partije Kurdistana (PKK).   

Komentari[ 0 ]