Politika
Parlamentarni izbori
Oporbeni desni centar odnio pobjedu na Islandu
28/04/2013 | 10:20
Oporba desnog centra na Islandu osvojila je glatku pobjedu na održanim parlamentarnim izborima, što joj je omogućilo da pregovara o novoj vladinoj koaliciji.

Oporba desnog centra na Islandu osvojila je glatku pobjedu na održanim parlamentarnim izborima, što joj je omogućilo da pregovara o novoj vladinoj koaliciji.

Prema konačnim rezultatima Stranka nezavisnosti (desnica) dospjela je na čelo s 26,7 posto glasova, što joj daje 19 mjesta u parlamentu koji ima 63 zastupnika. Njezin šef Bjarni Benediktsson trebao bi pokušati vladati uz potporu Progresističke stranke (centar i seljaci), koja je osvojila 24,4 posto glasova te također 19 zastupnika.

Stranke dosadašnje vlade ljevice doživjele su poraz izgubivši polovinu parlamentaraca. Unatoč općem skepticizmu među stanovništvom, sudjelovanje je bilo prilično dobro: 83,3 posto.

Bjarni Benediktsson je izjavio da nakon pobjede oporbe desnog centra na parlamentarnim izborima ima mogućnost postati predsjednik vlade, što mu protivnici aktualne ljevičarske vlade osporavaju. Mislim da je sasvim moguće da Stranka neovisnosti dobije mogućnost i osnuje koaliciju kao stranka s najviše dobivenih glasova, rekao je Benediktsson u raspravi održanoj u programu javne televizije RUV.

Očekuje se da Benediktsson formira vladu uz potporu centrističke Napredne stranke koja je osvojila 24,4 posto glasova te također 19 mjesta u parlamentu.

Ostavka socijaldemokratske premijerke Johnanne Sigurdardottir očekuje se tijekom dana. Socijaldemokrati su stabilizirali ekonomiju paketom što ga je MMF pohvalio kao primjer, no niz političkih grešaka poput povećanja poreza, blagosti prema inozemnim vjerovnicima i nesposobnosti suočavanja s velikim dugovima domaćinstava stajala ih je popularnosti.

Komentari[ 0 ]