Politika
Venci za slobodu medija
Pretnje smrću makedonskom novinaru Jovanovskom
21/04/2015 | 21:01
Nepoznata osoba ostavila je venac na kojem piše „Poslednji pozdrav“ u utorak uveče u kući Borjana Jovanovskog, uglednog makedonskog novinara i urednika on line media Nova TV. Novinari ga u sredu vraćaju nazad Vladi Makedonije
Mrtvački venac za makedonskog novinara

Nepoznata osoba ostavila je venac na kojem piše „Poslednji pozdrav“ u utorak uveče u kući Borjana Jovanovskog, uglednog makedonskog novinara i urednika on line media Nova TV.

Supruga Jovanovskog, koja je sa maloletnom decom bila u kući kad je stigla pošiljka, slučaj je prijavila policiji. Kako saznajemo, nepoznata osoba je venac predala supruzi i rekla da ga da Borjanu Jovanovskom i da mu prenese da je to poslednji pozdrav od Todora Aleksandrova (vođe VMRO iz 19. veka, kontroverzne figure makedonske istorije)

Kolege okupljene u Novinarski plenum organizovale su u sredu u podne javnu akciju vraćanja venca Vladi Makedonije, čime, kako su naveli u saopštenju, žele da pruže podršku Borjanu Jovanovskom i poruče da se ne plaše.

Borjan Jovanovski je godinama meta verbalnih napada prodržavnih medija i novinara koji su bliski vladajućoj VMRO premijera Nikole Gruevskog, koji se takođe nije libio da ga javno proziva zbog posla kojim se bavi.

Državni mediji, kako javlja Nova TV, već godinama pozivaju na linč Jovanovskog i mnogih drugih novinara i intelektualaca u Makedoniji koji kritikuju vlast, ali državno tužilaštvo do danas ništa nije preduzelo tim povodom.

NovaTV je jedan od retkih opozicionih medija koji još uvek radi u Mkedoniji. Većina ih je ugašena.

Makedonija je ove godine završila na 117. mestu liste Reportera bez granica o slobodi medija u svetu, kao najslabije rangirana u zemljama bivše SFRJ. 

Komentari[ 0 ]