Politika
The Independent
Sirijsko rešenje za građanski rat? Oslobodilačka sirijska armija pregovara sa čelnicima Asadove vlade
02/10/2013 | 07:38
Tajni pristup Asadu bi mogao da preoblikuje celokupan sukob.

Pre šest nedelja dvočlana delegacija je u tajnosti stigla u Damask: civili iz Alepa koji su predstavljali pripadnike Oslobodilačke sirijske armije (OSA), grupe pobunjenika, koju mahom čine borci iz vojske režima, koji su dezertirali tokom prve godine rata. Došli su uz garanciju lične bezbednosti i, kako mi je rečeno, sastali su se sa jednim od čelnika kabineta predsednika Bašara Al Asada. Sa sobom su doneli i nesvakidašnju inicijativu - da možda dođe do dijaloga između vlasti i predstavnika OSA koji “su verovali u sirijsko rešenje” sukoba.

Delegacija je ukazala na četiri stavke: da mora doći do “unutrašnjeg sirijskog dijaloga”; da se javna i privatna dobra moraju zaštititi; da se mora okončati i najoštrije osuditi građanski, sektaški i etnički razdor; i da svi moraju da rade na tome da Sirija bude demokratska država u kome će vladavina zakona biti neprikosnovena. Nije bilo zahteva da Asad ode sa vlasti, barem ne u ovoj fazi. Izgleda da su odgovor odmah dobili. Naravno da treba da bude “dijaloga u Siriji” bez postavljanja uslova i uz predsednikovo garantovanje bezbednosti svim pripadnicima OSA koji budu učestvovali. Sada izgleda da se još nešto neverovatno dešava: u sedam oblasti Alepa koje drže pobunjenici, od kojih je većina pod kontrolom OSA, javni službenici mogu da se vrate u svoje kancelarije, a državne institucije i škole mogu da ponovo nastave sa radom. Studenti, koji su u protekle dve godine postali članovi paravojnih formacija, će biti razoružani i vraćeni u učionice.

Neki članovi OSA su osnovali “Nacionalnu uniju za spas Sirije”, iako pripadnici opozicije, u oblastima koje nisu pod kotrolom vlasti, prekidali sastanke uz osude vladine vojske i, prema onome što kažu pobornici “Unije”, Irana i Šiita uz sektaške izjave.Prošle nedelje je na Al Nusra frontu bilo nekoliko prebega jedinica OSA na stranu Al Kaide, što je dodatno zakomplikovalo stvari. Ako je OSA spremna na dijalog sa režimom, koliko ih je ostalo na obe strane onih koji su spremni na buduće dogovore?

Već mesecima prorežimski orijentisani zvaničnici pokušavaju da otkriju kako da povrate prebegle borce, dok porast broja pripadnika Al Nusre i drugih islamističkih grupa nesumnjivo ukazuje na hiljade razočaranih pripadnika OSA, koji osećaju da im je ukradena revolucija protiv ove vlasti. Činjenica je da su na teritoriji provincije Homs borbe između pripadnika OSA i vojske prestale. U nekim selima, koje kontroliše vlast, ima pripadnika OSA i niko ih ne maltretira.

Prednosti po Asada su još očiglednije. Ako bi bilo moguće ubediti borce OSA da se bezbedno vrate u vojsku režima, veliek teritorije koje drže pobunjenici bi se vratile pod kontrolu vlasti bez ispaljivanja ijednog metka. Vojska, tako ojačana bivšim dezerterima, bi mogla da se okrene protiv Al Nusre i drugih saveznika Al Kaide u ime nacionalnog jedinstva.

Islamistički borci u sirijskoj opozicijii sigurno predstavljaju ozbiljan razlog za brigu za bilo koga ko je umešan u rat i to ne po najmanje i za Amerikance koji nastavljaju da se dvoume da li treba da naoružavaju pobunjenike. Da je američka administracija poslušala, na primer, savet Džona Mekejna, jedan deo naoružanja dat pripadnicima OSA je mogao već da bude u rukama Al Nusre, s obzirom da su tri jedinice prešle na stranu islamista. Borci islamisti u Siriji su u međuvremenu postali ozbiljna pretnja samom opstanku hrišćanstva u toj zemlji. Biskupi i patrijarsi iz različitih krajeva su se prošlog petka sastali u Bejrutu da ožale egzodus hrišćana sa Bliskog istoka; maronitski kardinal Bišara Rai iz Libana je opisao kako je za hrišćane “‘Arapsko proleće’ prešlo u zimu i gvožđe i vatru”.

Prelete su posebno uznemirila obimna oštećenja crkava u Al Raki, koja je trenutno pod kontrolom Al Nusra grupe, kao i napad Al Nusre na Malulu. Video sam prošle nedelje koliko je izopačen bio taj napad na taj mahom hrišćanski grad severno od Damaska. Raspeća u hrišćanskim domovima su razbijana, ali se činilo da su osvajači, pripadnici Al Nusre posebno imali izopačeno zadvoljstvo u razaranju njihovih domova. U jednom stanu u podrumu su ispraznili hranu izfrižidera i napunili ga obućom.

To je nešto će vas naterati da razmislite!

*Prevela Marija Šerban

Komentari[ 0 ]