Politika
Optužen da je vođa kriminalne organizacije
Uhapšen lider neonacističke "Zlatne zore"
03/10/2013 | 09:39
Piše: Beta
To je u Grčkoj prvi slučaj hapšenja poslanika od 1974. godine i pada vojne diktature u toj zemlji.

Lider grčke neonacističke stranke "Zlatna zora" Nikos Mihaloljakos zadržan je prošle noći u pritvoru pošto je optužen da je predvodio stranku kao "kriminalnu organizaciju", navela je grčka novinska agencija Ana.

Mihaloljakosu, koji je jedan od 18 poslanika Zlatne zore, pritvor je određen posle šestočasovnog noćnog saslušanja. Policija ga je posle toga s lisicama izvela iz suda, ispred kojeg su protestovali članovi "Zlatne zore" i njegovi rođaci.

Sud je u sredu saslušao još četiri člana "Zlatne zore", od kojih su trojica puštena na slobodu, a jedan je zadržan u pritvoru.

Posle ubistva levičara i muzičara Pavlosa Fisasa, za šta je optužen jedan član "Zlatne zore", policija je uhapsila 20 pripadnika te stranke.

To je u Grčkoj prvi slučaj hapšenja poslanika od 1974. godine i pada vojne diktature u toj zemlji.

"Zlatna zora" u Skupštini Grčke ima 18 poslanika, i jedna je od tri najpopularnije stranke.

I pre Fisasovog ubistva bilo je dokaza da su pripadnici "Zlatne zore" godinama organizovali nasilne akcije, pre svega protiv stranaca, a neke i ubili, ali vlasti su to ignorisale za šta se tak sada nalaze objašnjenja.

Istraga protiv "Zlatne zore" zahvatila je i redove policije, uključujući neke više oficire i čitave službe, za koje se ispostavlja da su imali i tajne arsenale širom Grčke, i da su simpatizeri samoizolacije zemlje tokom diktature (1967-74.), te i ideologije tada vladajućih pukovnika.

Popularnost ekstremno desničarske konzervativno-patrijarhalne i ksenofobične "Zlatne zore", okićene simbolima i uz organizaciju nalik nacističkoj - čak i uz "crne trojke" batinaša, povezuje se sa dubokom finansijskom krizom i masovnim siromašenjem i ogorčenjem stanovništva zbog odnosa EU i poverilaca prema Grčkoj.

Komentari[ 0 ]