Razgovori
Umjesto In Memoriama
Georges Wolinski: Najbolji ljevičari su satiričari
07/01/2015 | 19:57
Povodom terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog lista 'Charlie Hebdo' u kojem je ubijen Georges Wolinski, prenosimo iz tjednika Novosti netipičan intervju s ovim karikaturistom koji je u svibnju 1994. objavljen u 'Feral Tribuneu'. Karikaturist je, naime, svoje odgovore odlučio nacrtati
Photo: Feral Tribune

"Izgleda da se naš rođak Charlie Hebdo odlučio cijeli izredati u Feralu! Tek smo se oporavili od posjeta njihova izaslanstva iz veljače, a prije neki dan upala nam je još jedna skupina terorista iz tog satiričnog tjednika, i to predvođena glavnim urednikom Philippeom Valom. Opet hoće praviti nekakve reportaže, pretpostavlja se zašto. Nablaćena bi Hrvatska, međutim, ovaj put Charileu Hebdou mogla malo oprostiti. Jer, u Split je došao i Georges Wolinski, jedan od najpotentnijih bikova svete karikature", piše u uvodu intervjua.

"Ideja komunizma je dobra, a staljinizam nije komunizam", između ostalog je rekao Wolinski.

Na pitanje o slobodi tiska u njegovoj domovini, Wolinski odgovara da je najveća sloboda bila u "Harakiriju", a sada je "Chralie Hebdou". U šali kaže da je sada slobode previše, te da bi neke novinare trebalo strpati u zatvor. Naime, čak i na televiziji ima mnogo vrlo jake satire na račun političara. Tolika je eksploatacija satire da to našemu sugovorniku postaje sumnjivo - miriše mu na biznis.

Povodom terorističkog napada u kojem je, sa još trojicom kolega, ubijen ovaj karikaturist, tjednik Novosti je objavio, a KontraPress uz dozvolu prenosi intervju koji je u 'Feralu' objavljen u svibnju 1994. godine. Intervju pročitajte ispod, a ako vam je suviše sitan - pogledajte na sljedećem linku:

Komentari[ 0 ]