Subversive festival
Cipras i Žižek o budućnosti europske ljevice
Piše: Kontrapress 15/05/2013 | 10:44

Srijeda na Subversive Festivalu započinje predstavljanjem  iznimne i provokativne knjige Yanisa Varoufakisa The Global Minotaur. U drugom izdanju knjige koja je polučila veliko zanimanje i u ekonomskoj struci, ali i općenito, Varoufakis posebno prati razvoj krize u Europi i na azijskom kontinentu te njihov odnos prema „globalnom minotauru“.

Konferencijski program se u 19 sati nastavlja predavanjem Costasa Douzinasa, profesora prava i ravnatelja Instituta za humanističke znanosti Birkbeck na Sveučilištu u Londonu. Douzinas će na primjeru Grčke preispitati uzroke trenutnih socio-ekonomskih i političkih kriza te tipove, strategije i oblike otpora koji su niknuli u posljednje tri godine. Grčka se nalazi pred teškim izborom: prihvatiti katastrofalne mjere štednje koje nameće Trojka ili nastaviti putem otpora koji će sustav koji je zemlju srušio na koljena dovesti do prirodnog i zasluženog kraja. Europa se suočava s istim izborom. U ovome se trenu budućnost demokracije i budućnost same ideje Europe odigravaju na njihovu rodnom mjestu.

U 21 sat „najopasniji čovjek Europe“, kako vodeći mainstream srednjestrujaški mediji nazivaju Alexisa Tsiprasa, i „najopasniji filozof Zapada“, kako nazivaju redovitog gosta Subversive Festivala Slavoja Žižeka, razgovarat će o budućnosti europske ljevice.