Mali salon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti
Izložba Vladimira Miladinovića u Rijeci
Piše: Kontrapress 05/12/2016 | 12:55

Izložba beogradskog umetnika Vladimira Miladinovića "Između znanja i imaginacije" biće otvorena 6. decembra u Malom salomu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u 19 časova.

Na izložbi u Rijeci Miladinović će predstavit serije crteža: Zapisnik (Izjava bivšeg radnika MUP-a koji je prevozio kamion sa tijelima iz Kosova u Beograd), Slobodni predmeti, (popis predmeta prikupljenih tijekom procesa ekshumacije na lokalitetu Batajnica 2 u Beogradu), Timočka krimi revija,  (Stranice Timočkog nedeljnika u kojem su se pojavile prve vijesti o pronađenoj hladnjači sa tijelima u Dunavu).

Također će, kako se navodi u pozivu, po prvi put pokazati i svoje nove radove, crteže ugljenom većeg formata na papiru i platnu, napravljene za ovu izložbu.

"Prevodeći sudske procese, zapise o ratnim zločinima, popise pronađenih predmeta na osnovu kojih se identificiraju žrtve, u područje umjetnosti, Miladinović ukazuje na značaj potisnutih ili izbačenih narativa iz prošlosti u procesima uspostavljanja odnosa u sadašnjosti. Pored pitanja o manipulaciji, povijesnoj odgovornosti i intelektualnom angažmanu, umjetnik pokreće pitanje odnosa između teksta i slike, odnosno svjedočenja i imaginacije, neizrecivog i nezamislivog", navodi se u pozivu za izložbu. 

Vladimir Miladinović (1981) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Završio je doktorske kurseve na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, odsjek za teoriju umjetnosti i medija. Od 2007. godine ima status samostalnog umjetnika. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona.

U radovima od 2012. godine prati svoju dnevnu rutinu u kojoj je posvećen arhivskom istraživanju tabuiziranih povijesnih perioda oko kojih se teško postiže širi društveni konsenzus. U svom radu koristi razne vrste materijala, od stranica dnevnih novina do službenih državnih dokumenata, svjedočenja, listi, mapa i planova.  

Kustosica izložbe je Zorana Đaković Minniti, koordinatorica međunarodne suradnje u Kulturnom centru Beograda, a organizatori KCB i MMSU.