Reakcija novinarskih udruženja i medija
NUNS i NDNV: Poziv na linč sa naslovne strane "Ilustrovane politike"
Piše: Kontrapress 30/10/2018 | 20:52

Naslovna stranica sa natpisom “Psi su pušteni” i prateći tekst nedeljnika "Ilustrovana politika" predstavljaju klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, saopštili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). 

"Zastrašujuće je to što se ovaj list, koji već duže vreme širi mržnju i netrpeljivost a profesionalne novinare i javne ličnosti proglašava za izdajnike i strane agente – crtajući im tako metu na čelu – nalazi u državnom vlasništvu, a država njime upravlja preko nadzornog odbora u kojem sedi i Suzana Vasiljević iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zastrašujuća je i činjenica što je autor tog teksta, kao i glavni autor ovog nedeljnika – zloglasni Đorđe Martić, čovek koji je bio urednik Politike ekspres kada je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavljen tekst “Ćuruvija dočekao bombe” Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a. Taj tekst je bio poternica i neka vrsta najave Ćuruvijinog smaknuća.

Zastrašujuće je i to što se, slično kao krajem devedesetih kada je Vučić bio ministar informisanja, vlast ne zaustavlja samo na tekstu već se o njemu na televizijskim stanicama vodi rasprava, čime se – sa jasnom namerom – povećava “diseminacija” ovog skandaloznog poziva na linč", navodi se u zajedničkom saopštenju oba udruženja. 

Portal Insajder u stavu redakcije povodom naslovne Ilustrovane politike podseća da je Martić nedavno, sa stranica Politike "još jednom, tekstom 'Ćuruvija, Račak i Gordić' stavio metu i na mrtvog Slavka Ćuruviju", a da mu se potom na meti našao direktor RTS Dragan Bujošević.

"Država se ne oglašava, ne oglašava se niko kako bi zaštitio i medije i novinare i građane. Nema opravdanja za takvo ćutanje, naročito zato što se u istom tekstu u kome se jednima stavlja meta, država i vlast nekritički brane i opravdavaju", smatra redakcija Insajdera.