Protiv nasilja nad Gradom i ljudima
Podrška dubrovačkim aktivistima sa Motovuna
Piše: Kontrapress 30/07/2013 | 20:36

Dubrovačkim aktivistima koji su u 30.07. blokirali zgradu Gradskog vijeća, stigla je podrška aktivista, glumaca, režisera, novinara, organizatora  i učesnika Motovun film festivala. U utorak uveče na glavnom trgu Motovuna fotografisali su se uz transparent „Podrška dubrovačkim aktivistima sa Motovuna“ i logo Inicijative „Srđ je naš“. Među onima koji su podržali dubrovačke aktiviste u borbi protiv nasilja nad gradom i ljudima u njemu su feralovci Boris Dežulović, Predrag Lucić, režiser Zvonimir Jurić, glumica Judita Franković, Karla Horvat Crnogaj, urednica queer.hr, novinarka Žarka Radoja, savjetnik Mreže fondacija otvorenog društva za HrvatskuTin Gazivoda, jedan od organizatora Žednouho festivala Nenad Borović sa žednouhom ekipom, Svibor Jančić iz stranke Za GRAD,  novinarka Silvana Menđušić, selektori glavnog programa Motovun Film Festivala Milena Zajović i Jurica Pavičić.

„Mi na Motovunu smatramo da su temeljne vrijednosti građanskog društva u ovom trenutku ugrožene od strane krupnog kapitala i zbog toga smo odlučili izraziti svoju solidarnost sa aktivistima koji su danas pretrpjeli jednu vrstu terora“, poručila je Milena Zajović za Kontrapress. 

Dubrovački aktivisti u srijedu su blokirali zgradu gradske vijećnice kako bi spriječili gradske vijećnike da izglasaju Urbanistički plan uređenja za golf resort na Srđu. Oko vijećnice je bila raspoređena interventna patrola policije, a privedena su trojica muškaraca Kako piše portal dubrovniknet.hr, incident se dogodio kraj reportažnog vozila Dubrovačke televizije navodno između prokurista tvrtke Razvoj golf  Ivana Kusalića i jednog od aktivista. U sukob se navodno umiješao još jedan aktivist te glavni urednik DUTV-a Toni Banović.  Policija je svu četvoricu izvela iz gužve te neke od njih privela. Lokalni mediji su ranije javili da su sva četvorica privedena.