Građanska Vojvodina
Ponižavanje Tešina je surovo političko nasilje nad kulturom
Piše: Kontrapress 03/01/2014 | 12:54

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) pozvala je u petak Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje da svojim autoritetom uzmu u zaštitu doskorašnjeg direktora kikindskog Kulturnog centra književnika Srđana Tešina, nad kojim se, kako navode u saopštenju, nova uprava ove institucije i kikindska vlast bukvalno iživljavaju.

Nakon smenjivanja sa mesta direktora, Tešin je raspoređen na mesto domara u KCK, a na rukovodeća mesta u ovoj instituciji postavljeni su nekompetentni, partijski ljudi.

Tešin je uoči novogodišnjih praznika dobio Ponudu radi zaključenja Aneksa ugovora o radu prema kojem bi praktično obavljao posao domara KC Kikinda, u kojem je donedavno bio direktor, izabran na osnovu Zakona o kulturi na mandat od četiri godine, koji je isticao u julu 2014. Tešin je javno odbio tu ponudu porukom koju je uputio čelnicima opštinske vlasti i v.d. direktora KC Kikinda Danijeli Mandić. 

Prema toj ponudi, kojom bi bio izmenjen Tešinov Ugovor o radu iz 2010. godine, bavio bi se, kao referent za tehničke poslove i poslove održavanja, održavanjem računarske opreme i radom na računaru, rukovanjem i održavanjem audio-video opreme i uređaja razglasa, ozvučenjem, čuvanjem i održavanjem audio-opreme, staranjem o celokuponom održavanju objekta, utvrđivanjem potrebne zamene dotrajale opreme, kontrolisanjem čuvanja objekta, ispisivanjem i isticanjem reklamnih panoa i transparenata…

Uslov za taj posao je, kako je navedeno, srednja stručna sprema i jedna godina iskustva.

Kako navodi Građanska Vojvodina, Tešin je s punim pravom odbio da potpiše aneks ugovora po kojem bi kao profesor filozofije trebalo da obavlja poslove "referenta za tehničke poslove i poslove održavanja"

"Ponižavanje Tešina jeste surovo političko nasilje nad kulturom i zdravim razumom, i to nasilje uveliko nadilazi lokalne okvire. Ono govori o opasnoj nameri vlastodržaca da iz kulture očiste sve one koje se se ne uklapaju u klerikalno-nacionalistički kulturni model. Srbija i Vojvodina skoro tri decenije plaćaju danak nacionalizmu i nekompetenciji i strašno je što još uvek nije izvučena pouka iz toga. Građanska Vojvodina podseća da je Srđan Tešin nestranačka ličnost, a za njegov izbor na mesto direktora Kulturnog centra 2010. godine glasali su svi klikindski odbornici, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi. Protivzakonito je razrešen posle "upodobljavanja" vlasti u Kikindi, cemu su prethodile besmislene optužbe za "zloupotrebu položaja"", saopštila je koalicija Građanska Vojvodina koju čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar.

Tešin je dobitnik nagrade Fonda “Borislav Pekić” za 2004. godine za roman “Kuvarove kletve i druge gadosti”. Dobitnik je i nagrade Društva književnika Vojvodine 2010. godine za knjigu godine - zbirku pripovedaka “Ispod crte”.

Autor je i drame “Coated brain / Pohovani mozak”, zbirke poezije “Sveto Trojstvo Georgija Zecowskog”, zbirke priča “Sjajan naslov za pantomimu”, romana “Antologija najboljih naslova”, “Kazimir i drugi naslovi”, “Kroz pustinju i prašumu”…

Zastupljen je i u domaćim i stranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti.

Njegova dela prevođena su na engleski, nemački, poljski, mađarski, makedonski, slovenački...