Izložba fotografija „Bogujevci visual history“ u Kulturnom centru Beograda
Posveta nevinim žrtvama rata u KCB
Piše: Kontrapress 14/12/2013 | 14:31

U Kulturnom centru Beograda u sredu 18. decembra će biti otvorena izložba fotografija umetnika sa Kosova - Saranda, Jehona i Fatos Bogujevci inicijatori su umetničkog projekta "Bogujevci visual history" koji u formi izložbe dekonstruiše događaj iz Podujeva, iz marta 1999. godine, kada su pripadnici srpske paravojne jedinice Škorpioni pucali na grupu od 19 žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili njih 14. Jehona i Saranda su tada imale 11 i 13 godina.

Svetska premijera izložbe u Nacionalnoj galeriji Kosova 14. oktobra 2011. godine je, kako navode umetnici, bila veoma uspešna i doživela je pozitivne kritike širom zemlje. Izložba je, potom, gostovala u Nacionalnoj galeriji u Tirani februara 2012. godine, gde je, takođe, veoma pozitivno primljena.

"Izložba je multimedijalno iskustvo koje je, zapravo, kulminacija decenije posvećenog rada tri umetnika sa Kosova koji su preživeli jedan od najgorih masakara na Balkanu, počinjenih od strane srpskih snaga. Zamišljena je kao posveta svim nevinim žrtvama rata i dokaz da istina i pravda mogu nadjačati zlo", navodi se u pozivu za izložbu.

Saranda Bogujevci

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, u izjavi za dnevni list Dnas, kazala je da je kultura najvažnija za jednu državu zato što se tako gradi nacionalni identitet, te da od toga šta je kulturna strategija zavisi kakva zemlja i kakvi ljudi želimo da budemo.

"Kultura nisu samo lepe slike, koncerti i filmovi. Kultura je set vrednosti. Najvažnija uloga kulture je da postavlja pitanja, da sagledava stvari iz različitih uglova i preispituje. Sve. Zato ova izložba treba da se desi u Kulturnom centru Beograda. Činjenica je da stalno imamo osećaj da nije trenutak. I nije. I nikada neće biti. Dok ne počnemo da razgovaramo. I da se slušamo. Jer, svaki građanin ima pravo da zna i drugu stranu. A istina, bar u ovom slučaju, ni po čemu nije sporna. Desio se zločin nad albanskom porodicom na Kosovu. Zločin je počinio čovek sa imenom i prezimenom, suđeno mu je u Srbiji i osuđen je. Osećanje koje imamo mora biti empatija. Ono o čemu može da se razgovara je viđenje uzroka i posledica. Da bismo mogli da nastavimo život moramo naučiti da slušamo jedni druge. Moramo otvoriti dijalog i koliko god imali različite istine i stavove moramo naći snagu da čujemo jedni druge. Čak i kada je rezultat razgovora da se ne slažemo", rekla je Mia David.

Priča o slučaju Bogujevci poslužila je kao tema nagrađenih dokumentaraca koje su producirali CBC i BBC. O izložbi su pisali The New York Times, Guardian, BBC, Independent i razni drugi inostrani mediji.

Godine 2003., nakon svedočenja u Beogradu, Zadužbina Anne Frank prepoznala je hrabri čin dveju devojaka, dodelivši porodici prvu međunarodnu nagradu Anne Frank za moralnu hrabrost.