Hroničar truleži naših dana
Predragu Luciću nagrada "Kočićevo pero"
Piše: Kontrapress 08/11/2013 | 18:15

Nagrada “Kočićevo pero” za jesen 2013. godine koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd,bit će svečano uručena 15. studenog pjesniku i satiričaru Predragu Luciću za djelo Gusle u magli.

Kako je ocijenio žiri, nagrađena knjiga pokazuje visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi. Žiri za književnu nagradu Kočićevo pero, radio je u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a odluku o nagradi donio je jednoglasno.

Po Vukolićevim riječima, svoju, nazovimo je tako, čitanku, autor namjenjuje učenicima trećih razreda muzičkih, književnih i medicinskih škola. Ali, već od prve stranice čitalac zapaža da tu nešto ne štima, i da one gusle u magli koje smo procesom automatskog nadopunjavanja, na brzinu, pročitali kao guske u magli, nose odudarnost, nagovještaj velikog apsurda, gorčine, zgroženosti nad vremenom i ljudima kojima je pljačka i otimačina postala jedino mjerilo sposobnosti, a mržnja prema bližnjem usmjeravajući agens akcije” naveo je predsjednik žirija za ovu nagradu.

U Guslama u magli autor je dao rentgenski snimak, patološki atlas truleži u suvremenom vremenu.

„Posebno mjesto posvetio je jeziku, koji više ne predstavlja lingvističko, nego isključivo političko pitanje, i odnosu nove kulture prema zatečenim vrijednostima prethodnog vremena, posebno prema velikim majstorima pera, stvaraocima evropske reputacije i ugleda” istakao je književnik Nikola Vukolić.

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu, gdje i danas živi. Jedan je od osnivača i kreatora Feral Tribunea, glasila hrvatskih anarhista, protestanata i heretika. Kolumnista je Novog lista, portala Radija Slobodna Europa i redovni saradnik beogradskog podlistka Beton.

Gusle u magli su treća u nizu čitanki Predraga Lucića, nakon Sun Tzu na prozorčiću, Bezgaća povijesne zbiljnosti I i II, a o parodijskom u njegovu enciklopedističko-historijsko-pjesničkom pothvatu koji ukupno opseže 1.820 stranica Sinan Gudžević je napisao knjigu Protiv svih nastava: Parodije Predraga Lucića.

Luciću će nagrada biti uručena na središnjoj pozornici “Interlibera” u Zagrebu.