Protesti širom Srbije
Studenti Beograda i Novog Sada usaglasili zahteve
Piše: Kontrapress 05/04/2017 | 18:21

Studenti Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu usaglasili su zahteve vlastima, dva dana nakon početka masovnih protesta u gradovima širom Srbije.

Zahtevi su:

1. Smena članova RIK, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog Suda

2. Smena članova REM zbog nereagovanja na više stotina prijava

3. Smena Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine, zbog blokade rada Narodne skupštine

4. Smena glavnog i odgovornog urednika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata

Studenti BU su zahtevima dodali i reviziju biračkog spiska, a druga organizacij - Pokret studenata Novog Sada i zahtev za smenom v.d. glavnog i odgovornog urednika prvog programaRTV, i v.d. direktora programa.

Protesti u više gradova širom Srbije počeli su u ponedeljak i to pozivom za okupljanje preko društvenih mreža. Prvi dan je bilo nekoliko hiljada ljudi na ulicama, mahom mladih, a drugog dana je bilo teško proceniti jer je trosatna šetnja išla u više pravaca i stalno su pristizali novi ljudi, ali procene su da je na ulicama u jednom trenutku bilo vie od 20.000 ljudi.

Građani su izašli na “Protest protiv diktature” nakon predsedničkih izbora na kojima je u prvom krugu pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić. Glavni razlog je nezadovoljstvo izbornim rezultatima, predizbornim uslovima i stanjem u zemlji.

Organizatori protesta su još uvek nepoznati.