"Liceulice" se širi i u druge gradove Srbije
Treći rođendan časopisa koji brine o socijalno ugroženima
Piše: Kontrapress 18/12/2013 | 17:08

Magazin “Liceulice”, koji je doneo u Srbiju jedinstven model osnaživanja, uključivanja i socijalizacije najugroženijih pojedinaca u društvu, proslavlja treći rođendan u petak, 20. decembra.

Nakon tri godine na ulicama Beograda, gde ovaj magazin prodaju socijalno ugrožene osobe, “Liceulice” prelazi na pločnike Novog Sada, Zaječara, Pirota i Kragujevca. Do sada je objavljeno 18 brojeva, kroz distribuciju uličnih novina angažovano je više od 100 kolportera, stvorena je mreža od preko 300 saradnika.

Prodavce već svi prepoznaju po zelenim keceljama i osmesima, skoro uvek na istim mestima u gradu. Za ove tri godine prodato je više od 50.000 primeraka.

Magazin “Liceulice” je usmeren na teme kao što su filantropija i solidarnost, pravda i ravnopravnost, ekologija, multikulturalnost, odbrana javnog dobra i afirmacija aktivizma i odgovornog pristupa svakodnevnom životu.

“Ukazujemo na probleme društvene stvarnosti, ali pre svega na rešenja i dela koja, bar u malim koracima, mogu da učine društvo boljim mestom za sve”, navodi se u saopštenju uredništva ovog lista.

Osim toga, list je pre godinu dana pokrenu i inicijativu pod nazivom „Moj komšija bez krova“. Kroz ovaj program motiviše i organizuje građane da svojim donacijama u garderobi, hrani ili drugim korisnim stvarima pomognu beskćnicima i drugim „komšijama“ u stanju socijalne potrebe.

Pre dve godine, pod istim krovom, nastao je i program „Iz dobrih razloga“, koji povezuje umetnost (dizajn, fotografija, video) i društveni aktivizam. Uz učešće više od trideset grafičkih dizajnera i dizajnerki iz regiona javnosti su do sada predstavljene dve izložbe na teme „Beskućništvo“ i „Siromaštvo“.

“Imamo li pravo da budemo bezosećajni? Svako može ostati bez posla, bez krova, bez zdravlja, bez porodice, bez domovine… Čovek jedino ne sme nikada da ostane bez srca”, navode u uredništvu “Licaulice”.

Magazin će treći rođendan proslaviti u petak u klubu ZUCKER (Svetogorska 17), s početkom od 23 sata.